Aktualno Županija

Za buduće srednjoškolce 1.350 mjesta u 87 programa škola u Karlovačkoj županiji – najviše, 192, u Tehničkoj školi Karlovac

Za buduće srednjoškolce u Karlovačkoj županiji ove je godine 1.350 mjesta za upis u neki od 87 programa u 13 srednjih škola. Kako je osmaša u školskoj godini 2017/2018 bilo 994, nema bojazni da će itko od njih ostati neupisan, a dio predviđenih slobodnih mjesta, kao i prijašnjih godina, trebali bi popuniti učenici iz drugih županija.

Svi oni u srednje škole prijavljuju se i upisuju elektroničkim putem, završetak prijava je 10. srpnja, objava konačnih ljestvica poretka tri dana kasnije, a dostava upisnica i dokumentacije od 13. do 19. srpnja, ovisno o školi.

Najviše slobodnih mjesta je u Tehničkoj školi Karlovac, 192 za buduće srednjoškolce. Birati mogu između 16 zanimanja, od autolimara, elektrotehničara, vodoinstalatera… do CNC operatera i vozača motornog vozila.

Gimnazija Karlovac može upisati 154 učenika u novoj školskoj godini, a birati mogu između jeziče, opće, prirodoslovne i prirodoslovno-matematičke gimnazije.

Tek nešto manje, 152, slobodna su mjesta za buduće učenike karlovačke Mješovite industrijsko-obrtničke škole. U njoj se mogu obrazovati za neko od 15 zanimanja – od arhitektonskog tehničara do frizera.
U Trgovačko-ugostiteljskoj školi Karlovac 100 je upisnih mjesta u 5 programa, u dva Ekonomsko-turističke škole 88, Šumarske i drvodjeljske škole 84 mjesta za 5 zanimanja, a u Prirodoslovnoj školi Karlovac 82 slobodna mjesta u 6 zanimanja, dok je u Medicinskoj školi Karlovac 76 slobodnih mjesta u dva programa. Glazbenu školu može upisati 50 učenika, a neki od 6 programa u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac 20 učenika.

Srednja škola Duga Resa ima mjesta za 66 učenika u četiri programa, a Srednja škola Slunj za njih 78 u šest programa.

Obrtnička i tehnička škola Ogulin upisati može 108 učenika za 8 zanimanja, a Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin točno 100 u 5 programa.

Učenici koji se ne uspiju upisati u ljetnom roku, moći će to učiniti na jesen. 20. srpnja bit će objavljen okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok, dok je službena objava 11. kolovoza. Prijave će početi 21. kolovoza. (kaportal.hr)