Aktualno OG sada Ogulin

Obljetnica osnivanja Bataljuna ZNG “Klek”

Na poziv Kriznog štaba bivše općine Ogulin, u Ogulinskom Zagorju, 10-tak km od Ogulina, na današnji je dan, 7. srpnja 1991. godine, ustrojena prva dragovoljačka vojna ratna postrojba iz ogulinskog kraja, pod nazivom Bataljun zbora narodne garde “Klek”. Tada je mobilizirano stotinjak vojnika s ogulinskog područja i podijeljene su im puške i municija.

Istoga dana skupilo se ostalo ljudstvo iz mjesnih zajednica bivše ogulinske općine:
Zagorje, Ogulin, Puškarići, Turkovići, Hreljin Ogulinski, Sv. Petar, Sabljaci, Oštarije, Tounj, Kamenica, Saborsko i Modruš.
Prvi bataljun ZNG „Klek“, već par dana kasnije, 21. srpnja 1991. počeo je s obranom Domovine prilikom napada Jugovojske i pobunjenih Srba na Općinu Josipdol, odbivši napad neprijatelja iz pravca Plaškog, Tržića i vojnog poligona Slunj. Nakon nekoliko mjeseci samostalnog djelovanja, ova postrojba postala je jezgra iz koje su kasnije formirane sve ostale vojne postrojbe ogulinskog kraja, pa i slavna 143. brigada HV-a.
Bataljunu “Klek”, 8. rujna 2008. otkriven je spomenik u Zagorju Ogulinskom.

Udruga ZNG “Klek” Ogulin u nedjelju će obilježiti 27. obljetnicu ustrojavanja bataljuna Klek. Program obilježavanja počinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Trgu hrvatskih rodoljuba od 9 sati. Žrtvama Domovinskog rata kao i pokojnim pripadnicima svog bataljuna, odati će počast i kod spomenika u Zagorju Ogulinskom u 10 sati. Sveta misa služiti će se u crkvi svetog Jurja od 10,30 sati, a druženje će potom nastaviti na Liščevki.