Aktualno Sport

Izbornik nakon pobjede najavio Englesku, ali i otkrio zašto su potekle suze

DALIĆ NA NAJBOLJEM PUTU DA NADMAŠI ĆIRU I ZAUVIJEK UĐE U POVIJEST Izbornik nakon pobjede najavio Englesku, ali i otkrio zašto su potekle suze

Zlatko Dalić je malo prije jedan po lokalnom vremenu došao pred novinare svjetskih medija. Hrvatski izbornik na putu je da rezultatski nadmaši svog mentora Miroslava Blaževića, ali u javnoj komunikaciji njeguje drugačiji stil. Skriva emocije, koliko god može…
Izborniče, česitike na sjajnom uspjehu. Plakali ste nakon utakmice, što vam je tada prolazilo glavom i je li ostalo snage za Englesku u polufinalu, pitao je kolega iz SN-a?

– Hvala vama, ali čestitke za polufinale pripadaju našim dečkima. Ali i ruskoj reprezentaciji. Bila je strašna utakmica, ne po kvaliteti, nego prava borba za polufinale. Hvala Bogu da nam je sreća bila naklonjena – započeo je Dalić, a onda objasnio svoje emotivno stanje od dva-tri sata ranije:
– Bio sam miran i staložen cijelu utakmicu, susprezao emocije, ali nakon Rakitićeva 11-erca jednostavno je to sve izašlo iz mene. Znam da smo učinili radost, prvo nama, a onda i svima u Hrvatskoj. Skupilo se u meni… Ne plačem često, ali imam zašto. Hrvatska je u polufinalu, sjajan uspjeh, sjajan rezultat. Naravno da je za Englesku ostalo snage, jer kako smo krenuli, ne mislimo stati. I nećemo stati. Sad još imamo sigurno dvije utakmice, ali kako nas ide i kako smo motivirani i dajemo sve od sebe, vjeurujem u nas. Bit će teška borba opet, ali vjerujem u finale.

Kakav će test za Hrvatsku biti Engleska, koje su joj prednosti i nedostaci, tko je favorit u srijedu u Moskvi?

– Dali su Englezi laoćom dva gola Šveđanima, bili bolja momčad. Mladi su, izbornik im forsira ofenzivni nogomet, ali o njima ćemo razmišljati tek kad prespavamo ovu noć. A ovaj Mundijal je pokazao da nema favorita, boriš se do samoga kraja, pa tko preživi. Svi favoriti i veliki frajeri su otišli doma, ostali su oni koji rade, bore se, kompaktni su, organizirani i njeguju zajedništvo.
U usporedbi sa zadnje dvije utakmice, kad ste počeli s tri vezna, ovaj ste put optirali za drugog napadača. Možete li objasniti zašto?

– Ideja je bila da krenemo ofenzivno, napadački, da ulazimo u prazan prostor naprijed, pokušamo pritisak, da ih napadnemo visoko, ali to nije bilo dobro, pogotovo prvih 10 minuta. Puno smo preskakali igru. Falilo je u vezi igrača, nije to bilo dobro. Nije naš stil da vraćamo lopte vrataru. Potom smo vratili trećeg veznog na travnjak, vratili igru u svoje ruke, no taj koji je startao umjesto trećeg veznog je dao gol, Kramarić, dakle nije baš sve pogrešno bilo u našoj ideji. Slažem se da nije bila dobra igra u prvom poluvremenu, suparnik nas je gušio, kasnije smo se popravili, nametnuli svoj stil i na kraju zasluženo slavili.

Koliko su zamjene bile taktičke, a koliko zbog umora ili ozljeda?

– Za prvu, koju sam spomenuo, morali smo izvaditi jednog napadača, izbor je pao na Perišića. Ulaskom Brozovića oslobodili smo Luku i Raketu nekih defenzivnih obveza i oni su više prema naprijed mogli igrati. Kasnije smo morali kalkulirati zbog Subašića. Strinić se umorio jer su Rusi najviše napadali preko Fernandesa, a kasnije sam izvadio Kramu jer smo htjeli više umiriti igru, s Kovačićem dobili prodornost. Posljednja zamjena bila je jer se Vrsaljko ozlijedio pa smo morali prestrojiti obranu. Možda bismo neke stvari i prije promijenili, no čuvali smo tu posljednju zamjenu zbog Sube.

Tko vam se najviše svidio u ruskoj momčadi?

– Čestitam kolegi na igri, ima Rusija svoj stil, pokazao se dobrim. Stvorili su nam puno problema, zabili sjajan gol, momčad je kompaktna, borbena, agresivna, koja puno trči… Njena tri vezna imaju najviše pretrčanih metara na cijelom SP-u! Dali su i više nego mogu zbog navijača, publike, nosio ih je i rezultat… Ulazak među osam pokazuje kvalitetu. Golovin je sigurno igrač budućnosti, ali svidio mi se i Ignaševič, 39 godina, a držao je cijelu obranu, bio na visokom nivou.
Dojam je da imate kvalitetu, ali ne i fizičke moći, vidjelo se to u produžecima. Stignete li se rekuperirati do Engleza, od kojih ćete imati i dan odmora manje?

– Bit će fizika problem sigurno, nije lako. A morali smo diktirati tempo, forsirati igru po zemlji, trčati, slažem se da nam je ponestajalo snage u završnici. Sad se moramo rekuperirati, ali imamo na klupi Badelja, odmornog i još nekoliko igrača, možda ćemo neke stvari promijeniti. No, prvo moramo vidjeti situaciju.

I kao šlag na tortu, Jutarnji list. Kako je ovaj put teklo biranje izvođača 11-eraca?

– Odredio sam kao i prošli put unaprijed, ali problem je bio peti čovjek. Pivarić nije bio siguran hoće li, ali je Vida rekao – ja ću! Luka je morao kao kapetan, Ivan opet zadnji. Imali smo dogovor, razgovor, davali su dečki podršku, jedni druge su gurali i podržavali, Suba je jednoga skinuo… Pokazali su karakter i svaka im čast. I sreća prati hrabre! (jutarnji.hr)