Aktualno Županija

Karlovačka županija dobiva novu turističku atrakciju: 20 milijuna kuna EU daje za “Kuću špilje”, cilj privući i posjetitelje Plitvica

Javna ustanova Baraćeve špilje iz Rakovice dobit će gotovo 20 milijuna kuna za gradnju posjetiteljskog centra “Kuća špilje”. Sredstva su, javljaju iz Rakovice, dodijeljena iz Europskog kohezijskog fonda u sklopu poziva „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“.

Ugovor će biti potpisan u srijedu u Rastokama, a na potpisivanje će stići i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

– Radi se o jednoj od većih investicija u turizmu na području Karlovačke županije te velikoj vijesti za cijeli plitvički kraj, a sama činjenica da će „Kuća špilje“ biti ukopana ispod zemlje govori i o atraktivnosti projekta, kažu u Javnoj ustanovi.

Od 19,9 milijuna kuna bespovratna sredstva iznose 16,9 milijuna što je potpora od čak 85 posto vrijednosti projekta. Partner na projektu je Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera, a zajednički cilj je razvijanje programa i sadržaja zbog boljeg upravljanja i disperzije posjetitelja, te direktno stvoriti uvjete za produljenje boravka posjetitelja na destinaciji.

Posjetiteljski centar će sadržavati prezentacijske i muzejske cjeline, speleološko-edukacijski centar s depoom i knjižnicom, polivalentnu multimedijalnu dvoranu, ugostiteljski prostor, uredski prostor, dječju igraonicu, suvenirnicu, garderobu te područje eksterijera s prezentacijskim punktovima i parkiralištem, površine ukupno dvije tisuće četvornih metara. (kaportal.hr)