Aktualno OG sada Ogulin

Dvije životne priče o susretu s migrantima

Zbog velikog broja upita naših slušatelja, proteklih smo dana u našim Vijestima u nekoliko navrata spominjali problematiku s migrantima. Naime, po neslužbenim podacima koje nam dostavljaju sugrađani, migranata je na našem području sve više pa su i sve učestaliji njihovi iznenadni posjeti stanovništvu. Zanimalo nas je je li to istina i je li riječ o uobičajenim migracijama koje nas ne trebaju plašiti, ili je pak suprotno.

Najmjerodavnija za odgovore na ova pitanja, učinila nam se policija. Oni su nam odgovorili da provode pojačane aktivnosti u cilju osiguravanja javne sigurnosti te ispunjenja strateškog cilja Republike Hrvatske, a to je siguran ulazak u Schengenski prostor. Osim toga, kako kažu, navedene aktivnosti provode u cilju zaštite državne granice i sprječavanju kaznenih djela, a naročito kaznenih djela koja se odnose na krijumčarenje ljudi, narušavanje nepovredivosti doma i krađe. Policija u svom odgovou ističe i da je sigurnost na području Karlovačke županije na zadovoljavajućoj razini.

Nekoliko dana poslije odgovora policije, dobili smo priopćenje Državne uprave za zaštitu i spašavanje u kojem stoji da je na području Ogulina ali i Plaškog, Generalskog Stola te Krnjaka tijekom noći s ponedjeljka na utorak uočeno kretanje više grupa migranata. Bio nam je to poticaj da pokušamo saznati kako je to na terenu, odnosno kako je bilo našim sugrađanima kada su se susreli s migrantima. Snimili smo razgovor sa Sanjom i Milanom: (radio-ogulin.hr)

Poslušajte audio prilog.