Magazin Zabava

Vatreni zabijali, a navijači trošili!

Još danima će se zbrajati svi pozitivni učinci povjesnog uspjeha Vatrenih. Naime, u Hrvatskoj je za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji potrošeno gotovo 9,3 milijardi kuna. Predsjednik Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Pero Ivanković kaže kako procjenjuju da se samo tijekom utakmica na kojima je igrala hrvatska reprezentacija popilo od 7000 do 12.000 hektolitara piva. A zahvaljujući “vatrenima”, omastila se ne samo pivarska industrija, nego i mesna. Samo PIK je tijekom SP-a prodao 10 milijuna ćevapa. Više od 2,2 milijuna pakiranja mesnih narezaka, kao i više od dva milijuna kobasica pojelo se tijekom prvenstva. Štoviše, kobasica se pojelo tri puta više nego u vrijeme zagrebačkog Adventa.

Apsolutni rekord drže televizori, kojih je prodano 400 posto više. Tu su i grickalice s 80 posto većom prodajom nego što je uobičajeno. Kupovala se i sportska oprema te navijački rekviziti. U kategorije koje su najviše profitirale u ovom nogometnom ludilu spada i turizam.
Iz turističkih agencija potvrđeno je da su navijači iz cijele Hrvatske htjeli za Rusiju, a da je navala bila tolika da su neke od manjih agencija naprosto ugasile ponude za Rusiju jer od upita “nisu mogli disati”.

Ova situacija dokazuje koliko optimizam utječe na ljude, kaže profesor Boris Blažinić. Euforija ne samo da je povećala potrošnju, nego je poslala snažnu poruku i ljudima izvan Hrvatske da ju posjete.