Aktualno Županija

Dugoreški vrtić u Kasaru ide u energetsku obnovu – Prvo na redu kotlovnica, a kasnije fasada i stolarija

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo je projekt Grada Duge Rese za energetsku obnovu zgrade vrtića u Kasaru. Iako je vrijednost cjelokupnog projekta oko 1,6 milijuna kuna, za sada je po natječaju Ministarstvo, prema informacijama objavljenim na njihovim službenim stranicama, odobrilo potporu ovom projektu u visini 426 tisuća kuna.

-Na natječaju smo prošli, ali ugovori nisu još službeno potpisani. Plan nam je da u prvoj fazi napravimo kotlovnicu, jer je ona najhitnija radi ušteda na energentima, ali zbog manjeg zagađenja okoliša. Postojeća kotlovnica radi na lož ulje, a nova će biti na bio masu. U drugoj fazi, obzirom da je riječ o velikim sredstvima, planiramo napraviti novu fasadu te zamijeniti dotrajalu stolariju, a cjelokupni projekt prema procjeni iznosi oko 1,6 milijuna kuna – pojasnio je dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar.

Dugoreški vrtić u Dugoj Resi osnovan je 1926 godine, a iz tog vremena je i zgrada u Kasaru. Nakon što je prije nekoliko godina preuređen dio učeničkog doma u novi moderni vrtić došlo je vrijeme da se preuredi i poboljšaju energetski uvjeti u zgradi u Kasaru.
Projekt energetske obnove izradio je osnivač odnosno Grad i vrlo sam zadovoljna
informacijom da smo prošli na natječaju iako za sada još nismo dobili službenu dokumentaciju. Dugoreški vrtić u svim svojim objektima zbrinjava 350 mališana, odnosno oko 400 mališana, uključujući djecu iz dodatnih programa male škole i igraonica. Trenutno 23 djece je bez godinu dana, što znači da je u trenutku prijave dijete imalo pet-šest mjeseci, a imamo i nekoliko mališana gdje jedan roditelj ne radi. Takva situacija je bila prošli mjesec, a u među vremenu je nekoliko roditelja povuklo prijavu. Kad u rujnu starta nova pedagoška godina, kao što smo uspjeli i prošle godine, zbrinut ćemo svu djecu zaposlenih roditelja koja imaju godinu dana – kaže ravnateljica dugoreškog Dječjeg vrtića Ana Božić.

Za razliku od Duge Rese gdje su popunjena sva mjesta, u objektu Generalski Stol isprva je bilo malo djece, ali situacija se i tamo mijenja na bolje. Ravnateljica Božić pojašnjava da se broj mališana povećava, jer se nekoliko djece iz igraonica gdje im se jako sviđalo, prebacio u redovne vrtićke programe.
Inače, za cijeli dugoreški Vrtić uključujući i Generalski Stol vrijedi pravilo da je boravak u vrtiću trećeg djeteta u obitelji besplatan. Grad Duga Resa u ovogodišnjem proračunu je za provođenje ove demografske mjere osigurao je 161 tisuću kuna. (kaportal.hr)