Aktualno OG sada Ogulin

Božina priča- druga “runda” odgovora

Na naš članak o problemima ogulinskog poduzetnika Bože Bulića, o kojima smo pisali u nekoliko navrata, stigla je i druga “runda” odgovora. Naime, OGportal je službeno zatražio odgovore o brojnim inspekcijskim nadzorima u Caffe baru Snoopy, koje su obavile građevinska, inspekciju rada, sanitarna, tržišna, carinska i protupožarna inspekcija.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenje, u okviru kojeg djeluje građevinska inspekcija došao je odgovor, u kojem među ostalim stoji:

Građevinska inspekcija u ovom je predmetu zaprimila predstavku anonimnog građanina o bespravnom građenju, te je jednokratno obavljen očevid na licu mjesta, saslušan vlasnik i nije utvrđena povreda propisa iz oblasti građenja.

S obzirom na članstvo u Udruženja obrtnika Grada Ogulina zanimalo nas je da li je to udruženje poduzelo neke poteze u smislu zaštite svoga člana ili nekog oblika pomoći. Stoga smo upit poslali i Udruženju obrtnika Ogulin i odgovor je stigao vrlo brzo. U njemu, između ostalog, kažu:”Unatrag te dvije godine vlasnik caffe bara Snoopy nije niti jednom službeno zatražio pomoć od Udruženja obrtnika Ogulin vezano za probleme koje navodite u upitu.
Stoga Uduženje obrtnika Ogulin po navedenoj problematici nije nista poduzimalo jer nije niti upućeno u cijeli slučaj.
Ukoliko nas vlasnik caffe bara Snoopy službeno kontaktira i zatraži za pomoć u dogovoru sa istim postupiti ćemo sukladno svojim mogućnostima i ovlastima.”

Iz Policijske uprave  karlovačke dobili smo također odgovor u kojem stoji:

vezano za Vaš upit obavještavamo Vas da policijski službenici Policijske postaje Ogulin kontinuirano tijekom redovne službe obilaze sve ugostiteljske objekte na postajnom području, a u cilju održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, zapažanja i procesuiranja mogućih nezakonitih radnji počinjenih u ugostiteljskim objektima i u zoni istih. Sukladno sigurnosnoj prosudbi pojedini ugostiteljski objekti su češće zastupljeni kao objekti od sigurnosnog značaja zbog pojačanog protupravnog ponašanja u istima. Sigurnosna prosudba se radi minimalno na mjesečnoj bazi, a po potrebi i češće. U smislu utvrđivanja i procesuiranja prekršaja ili drugih nezakonitih radnji u područjima kada policija nije ovlašteni tužitelj, o uočenim nezakonitim radnjama prosljeđuje izvješće nadležnom tijelu, odnosno ovlaštenom tužitelju na daljnje postupanje ili zahtijeva neposredno postupanje inspekcijskih tijela. Napominjemo da niti u jednom slučaju nije obuhvaćen samo jedan ugostiteljski objekt na području Policijske postaje Ogulin, a da bi se samo u tom ugostiteljskom objektu obavljao inspekcijski nadzor.

Što se tiče izlaska na teren po anonimnim prijavama inspekcijske službe kao tijela državne uprave, a među njima i policija, imaju zakonitu mogućnost, odnosno obvezu postupati po anonimnim prijavama, pogotovo ako je sadržaj istih kompatibilan s ranije prikupljenim saznanjima.

Moramo naglasiti da policija ne komentira, već iznosi činjenice te u tom smislu možemo reći da policija prilikom planiranja i obavljanja službe, postupa po općim i posebnim zadaćama iz svoje nadležnosti, a u što ulazi i obilazak ugostiteljskih objekata te o eventualno uočenim protuzakonitostima izvješćuje nadležna tijela ili postupa samostalno. U onim ugostiteljskim objektima u kojima je evidentan znatan broj prekršaja i kaznenih dijela, policija učestalije usmjerava svoje postupanje, a u slučaju poboljšanja stanje sigurnosti promijenit će se i učestalost obilaska samog objekta.

S takvim, prilično općenitim odgovorom, nismo bili u potpunosti zadovoljni jer nismo dobili niti jedan konkretan odgovoa. Stoga smo ponovili dio našeg prvotnog upita policiji i tražili pojašnjenje, odnosno odgovor na pitenje: “Koliko puta su vaši djelatnici došli u kontrolu ugostiteljskih objekata na području grada Ogulina posljednjih godinu dana i u koliko je ukupno objekata proveden nadzor?”

Odgovora još nismo dobili, a uz taj, očekujemo i odgovore sa još par adresa.