Aktualno Magazin Zabava

Evo što učiniti posumnjate li da vam je mobitel hakiran

O virusima koji napadaju računala zna se dosta, no što je sa zlonamjernim programima koji nas vrebaju preko mobitela?
Svatko s malo više vještine može bez problema upasti u bilo čiji telefon te pregledati datoteke ili upaliti kameru. Dva su načina na koja to najčešće čine.
Ako imaju fizički pristup mobitelu i znaju zaporku ili ona uopće nije namještena, mogu na njega instalirati neki od pregršt softvera za praćenje koji se mogu nabaviti online. Takvi malwarei koštaju nekoliko stotina dolara.

Budući da je za ovakvu vrstu napada na privatnost potreban fizički kontakt s telefonom, ovakve stvari najčešće rade bliske osobe.
Drugi način je praćenje s udaljenosti, što često koriste tijela za provedbu zakona, sigurnosne i obavještajne agencije. Takvi napadi obično traže slabe točke u sustavu, a koštaju milijune dolara za iOS. Napadi na Android su jeftiniji jer je u taj sustav mnogo lakše upasti i cijene se kreću oko svega 200 tisuća dolara.
Najgore je što je takve napade jako teško uočiti pa korisnik često nema pojma da ga se uhodi.

No jedan od najboljih savjeta jest da pripazite da imate instaliranu najnoviju verziju sustava. Koristite snažne lozinke i ne dijelite ih ni sa kim. Ako ikad posumnjate da je na vašem mobitelu malware, vratite telefon na tvorničke postavke, savjetuje Business Insider. (tportal.hr)