Aktualno Županija

Početak gradnje treće etape lijevoobalnog nasipa rijeke Kupe uzvodno od željezničkog mosta u Karlovcu do Brodaraca

U srijedu, 25. srpnja, započeli su radovi na gradnji treće etape lijevoobalnog nasipa rijeke Kupe uzvodno od željezničkog mostu u Karlovcu do Brodarca.

Gradnja treće etape lijevoobalnog nasipa rijeke Kupe uzvodno od željezničkog mosta u Karlovcu do Brodaraca jedna je od prvih mjera u Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe na karlovačkom i sisačkom području.

Vrijednost ugovorenih radova je 3,5 milijuna kuna, predviđeno trajanje radova 12 mjeseci dok je vrijednost cijelog Projekta zaštite od poplava na karlovačkom području 670 milijuna kuna. Na širem području Karlovca se spajaju četiri rijeke (Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra) te je zaštita od poplava na karlovačkom području iznimno važna s obzirom na učestalu pojavu velikih voda zbog čega su u ožujku ove godine postavljene i tzv. box barijere kao privremeni sustav obrane od poplava.

Obilježavanju početka radova prisustvovao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Karlovačke županije Damir Jelić, gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Ministar Tomislav Ćorić ističe kako je rješenje poplava uz sliv rijeke Kupe prioritet u kontekstu obrana od poplava i ne samo na
Karlovačke županije već i na području Sisačko-moslavačke te manjim dijelom i Zagrebačke županije. Župan Damir Jelić naznačio je važnost ovog projekta kao i zajedničko djelovanje države, grada Karlovca i Karlovačke županije po pitanju problema obrane od poplava grada Karlovca. (kazup.hr)

https://www.kazup.hr/52-clanci/1000736-pocetak-gradnje-trece-etape-lijevoobalnog-nasipa-rijeke-kupe-uzvodno-od-zeljeznickog-mosta-u-karlovcu-do-brodaraca.html