Aktualno OG sada Ogulin

Gradonačelnik Domitrović :”20-ak komunalnih redara trenutno bi bilo potrebno za održavanje reda onakvog kakvog većina zamišljamo”

OGportal je objavio kolumnu Krešimira Rendulića, pod naslovom “Gradska redarska služba“. Na objavu je reagirao gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji nam je poslao priopćenje, u kojem stoji:

Poštovani gospodine Renduliću,
ako pratite moj rad i komunikaciju s građanima, mogli ste zaključiti da mi se svatko može obratiti i na osobnoj razini, te dobiti odgovor na svako postavljeno pitanje.
Prije mjesec dana organizirano je javno predstavljanje rada gradonačelnika i gradske uprave na kojoj ste bili prisutni, te ste i tamo mogli postaviti pitanja po želji. No, odabrali ste javni način, putem medija i, naravno, nemam ništa protiv toga. Iako nemam naviku odgovarati na ovaj način, činim iznimku, te se nadam da će i OGportal objaviti moj tekst.
Prije svega moram naglasiti da je svaki član SDP-a slobodan čovjek, koji je svojevoljno pristupio stranci, a jedino što se traži od svakog člana da poštuje načela i politiku stranke. Naravno da postoje stranke s drugačijom politikom i politički izbor je osobna stvar svakog građanina, no odgovorno vam tvrdim dok sam ja na čelu Gradske organizacije SDP-a u organizaciji će svatko misliti svojom glavom. Što se tiče Mjesnih odbora niste pravu, temeljem članka 66. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi Mjesni odbori jesu pravne osobe i morate znati da se mnogi MO organiziraju kroz Vijeće mjesnog odbora te tako provode mnoge aktivnosti i poslove kako bi olakšali funkcioniranje i učinili život lakšim i kvalitetnijim.
Odgovorit ću vam i na vaša pitanja.
Gradska uprava ima dvije redarice od kojih je jedna zbog osobnih problema zaposlena na pola radnog vremena, a druga je trenutno na porodiljnom dopustu. Rade u Upravnom odjelu za gospodarstvo, komunalni sustav i prostorno uređenje i naravno redovito prate zakon i imaju automobil na raspolaganju te podnose izvještaje. Kažnjavaju li građane, moram reći DA,  ali svakako i izdaju opomene, te upozoravaju nesavjesne građane. Mnogi građani koji namjerno (ili nenamjerno) krše zakon nisu materijalno ili fizički u mogućnosti ispoštivati svoje obveze, te im se izdaju ili izriču opomene te ako se ogluše na opomenu, u skladu sa zakonom, i sankcioniraju.
Što se tiče vaših sugestija i zapažanja, dokumentirano ste u pravu, ali ako detaljnije sagledate spomenute ulice vidjet ćete da gotovo svaki objekt ili katastarska čestica ili njihovi vlasnici potencijalno krše zakon (snjegobrani, žljebovi, okućnice, fasade, ograde, živice, itd, itd). No, imajući na umu da grad Ogulin ima oko 13 tisuća stanovnika, oko 10 tisuća objekata oko 400 km cesta, te nebrojeno katastarskih čestica, da se zaključiti da dva komunalna redara nisu niti približno dostatna da kvalitetno i u skladu sa zakonom održavaju red.
Osim toga, izuzetno je bitno ovdje napomenuti da je proračun grada u 2017. bio 40,7 milijuna kuna te da su i financijske mogućnosti znatno ograničene. Često sam napominjao i ponavljam prioritet mi je gospodarski razvoj grada i stvaranje boljih uvjeta za život građanima. Gospodarskim razvojem povećat će se i financijski prihod, a time i mogućnost ulaganja i održavanja. Napominjem, da već u 2018. godini očekujem izvršenje proračuna u visini od 80 milijuna kuna. Naravno većina prihoda je namjenskog karaktera, ali jedan dio sredstava bit će usmjeren na održavanje komunalnog reda. Svakako privatne posjednike nije cilj kažnjavati već kroz razne mjere poticati, mijenjati svijest i tako dovoditi u red. Ako mi dopustite osobnu i slobodnu procjenu – 20-ak komunalnih redara trenutno bi bilo potrebno za održavanje reda onakvog kakvog većina zamišljamo ali budimo realni – to je Mission Impossible!
U nadi da će ova naša prepiska osvijestiti određeni broj građana, srdačno vas pozdravljam!-stoji u reagiranju gradonačelnika Dalibora Domitrovića.