Aktualno Županija

Karlovčani troše više vode, ali problema nema, zalihe dostatne – Uskoro “pojačanje” i iz novog bunara na Gazi

Iako i ovog ljeta Karlovčani troše više vode nego inače, problema u vodoopskrbi nema, a zalihe vode su dostatne. Štoviše, količine vode uskoro će biti i povećane zahvaljujući bunaru na Gazi.

U Vodovodu i kanalizaciji kažu da su u njihovim vodocrpilištima i vodospremama dovoljne količine vode, te da se sada s izvorišta crpi oko 270 litara u sekundi. U ostalom dijelu godine prosjek je 240 l/s. Ipak, to ne znači da se ovim karlovačkim bogatstvom možemo razbacivati.

– Kao i proteklih godina, apeliramo na naše sugrađane da budu savjesni prilikom potrošnje vode te podsjećamo kako nije dozvoljeno korištenje vode sa hidranata. Nije problem samo u količini vode koja se otuđi, već i u činjenici da takvo ponašanje potencijalno ugrožava vodoopskrbu nekog naselja, kao što može ugroziti i protupožarnu zaštitu, kažu nam u ViK-u.

Kvalitetu vode kontinuirano kontroliraju, kao što provode i neprekidni monitoring nad radom sustava vodoopskrbe, a uz to rade i na osiguranju dodatnih količina pitke vode što pridonosi stabilnosti cijelog sustava.

– Naime, na vodocrpilištu Gaza I izgrađen je novi bunar iz kojeg će prema našim kućanstvima uskoro dolaziti 35 l/s pitke vode. U tijeku su završne analize vode i tlačne probe cjevovoda .Vrijednost radova iznosi 719.015 kuna, bez PDV-a, najavljuju iz ViK-a. (kaportal.hr)