Aktualno OG sada Ogulin

Čeka se skupština Gradskog društva Crvenog križa

U posljednje vrijeme o radu Gradskog društva Crvenog križa u javnosti se gotovo ništa ne govori.  Da li zbog toga što je sve u redu ili nešto ne štima, teško je reći. No, prema onom što se šuška i  prema riječima nekolicine naših sugovornika, ne poštuju se osnovna načela Crvenog križa, kao što su humanost i pomaganje potrebitima koji dolaze i traže pomoć, ali je ne dobivaju. Konkretno, samohrana majka sa troje djece u nekoliko je navrata molila da joj se pomogne dodjelom hrane i odjeće, ali bezuspješno. Savjetovalište za mlade nakon niza godina prestalo je s radom, iako se navodno provodi, a ove godine izvještajna skupština društva još nije održana.

Upit zbog čega nije održana skupština poslali smo predsjednici Gradskog društva Crvenog križa Karmeli Matić, u dva navrata, 12. lipnja i 4. srpnja ove godine, no odgovore do danas nismo dobili! Tako od nje nismo doznali kad je zadnji put održana Skupština GD CK, jesu li na njoj usvojena financijska izvješća za 2017. godinu, kako je poslovalo društvo u prošloj godini, jesu li na skupštinu pozvani predstavnici Grada Ogulina i susjednih općina, na čijim područjima djeluje društvo, te u koliko skupština nije održana u ovoj godini,  koji su razlozi za to i kada to namjeravaju učiniti?

Stoga smo odlučili upite poslati u Hrvatski Crveni križ, iz kojeg su nam odgovorili da Hrvatski Crveni križ broji 131 općinsko, gradsko i županijsko društvo Crvenoga križa, a naglašavaju kako svako od tih društava ima vlastitu pravnu osobnost i na temelju javnih ovlasti obavljaju djelatnosti sukladno potrebama njihove lokalne zajednice i u skladu s osiguranim sredstvima.

“Sva društva Hrvatskog Crvenog križa imaju svoje statute i upravljačka tijela – skupština, predsjednik, potpredsjednici, odbor, nadzorni odbor i ravnatelj – čiji je djelokrug rada utvrđen Statutom društva. Sve navedeno odnosi se i na Gradsko društvo Crvenog križa Ogulin”- kažu, a na naš upit jesu  li dobili pritužbe na rad ravnateljice Valentine Bartolović i pojedinih djelatnika, te jesu li u posljednje dvije godine proveli nadzor rada GDCK Ogulin, odgovaraju:

“Hrvatski Crveni križ dobio je pritužbu na rad ravnateljice GDCK Ogulin te je prošle godine proveo nadzor nad radom GDCK Ogulin. Ono što se posebno ističe u posljednje vrijeme je širenje aktivnosti i projekata GDCK Ogulin, a na dobrobit lokalne zajednice. Primjerice, GDCK Ogulin započinje provedbu projekta „Zaželi“ vrijednog dva i pol milijuna kuna. Riječ je o projektu u sklopu kojega će posao dobiti teže zapošljive osobe, a njihov zadatak bit će pomoć osobama treće životne dobi. Projekt traje 28 mjeseci i značajno će pridonijeti poboljšanju kvalitete života osobama treće životne dobi na području Ogulina, Tounja i Saborskog”.

Dakle, nisu nam naveli što je prilikom nadzora utvrđeno i na što su se pritužbe odnosile,  a odgovorili su i kako skupština u travnju nije održana jer nije bilo kvoruma. No, prema saznanjima OGportala to nije točno, jer je skupština bila zakazana i kad su za nju saznali novinari naprasno je odgođena.

U Hrvatskom Crvenom križu nemaju informacija ni da su pojedini darivatelji krvi ogorčeni  uvjetima, u kojima sada daju krv,  nakon preseljenja u Proce.

“Nemamo informacija o tome. Prema našim saznanjima, novi prostor u kojem se organiziraju akcije dobrovoljnog davanja krvi, zadovoljava potrebe i darivatelja krvi, ali i stručnog osoblja Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Samo tijekom akcije održane u lipnju prikupljeno je više od 170 doza. Treba istaknuti i kako se zbog novoga prostora Gradsko društvo Crvenoga križa Ogulin ne izlaže dodatnom trošku plaćanja najma za prostor za održavanje akcija darivanja krvi.

Na naš upit imaju  li saznanja da volonteri Crvenog križa koji nisu “po volji” vodstvu GDCK trebaju biti isključeni, a riječ je o dvoje volontera, čije je isključenje bilo “planirano” za  skupštinu u travnju, odgovaraju:

“Apsolutno je nejasno iz čega bi to volonteri Crvenoga križa mogli biti isključeni. Volonteri Hrvatskog Crvenog križa su osobe koje dobrovoljno ulažu svoje vrijeme, trud, znanje i vještine u aktivnosti Crvenog križa za opću dobrobit ili dobrobit druge osobe, bez postojanja uvjeta isplate novčane naknade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje. Volontiranje u HCK zasniva se na poštivanju temeljnih načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Imamo saznanja da je manji dio volontera GDCK Ogulin samovoljno izjavio kako više ne želi sudjelovati u radu toga društva. Budući da je volontiranje dobrovoljno te da Crveni križ uvažava svaku osobu, takvu odluku pojedinaca moramo poštovati”- ističu u Hrvatskom Crvenom križu.