Aktualno OG sada Ogulin

Ogulinci danas hodočaste Majci Božjoj od Krasna, tradicionalno slavlje u Oštarijama

Danas je blagdan Velike Gospe,  blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, a slavi se svake godine 15. kolovoza pa je taj dan ujedno i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija, stara kao i samo kršćanstvo.

Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

Župa svetog Križa Ogulin danas organizira hodočašće Majci Božjoj od Krasna. Sveta misa u Svetištu Majke Božje od Krasna započinje u 11:00 sati.

U duhu višestoljetne tradicije štovanja Majke Božje, u Svetište Gospe od čudesa, svake godine za blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, tisuće vjernika i hodočasnika pohode i Oštarije. Tada ovo malo mjesto  ponovno postaje važno. Sinoć su u Oštarije pješice hodočastili i brojni Ogulinci, pjesmom i molitvom. Misu bdijenja predvodio je biskup Zdenko Križić.