Aktualno Magazin Zdravlje

10 vrsta hrane koja će vam pomoći s jutarnjim mučninama i što obavezno izbjegavati

Iako je iščekivanje bebice nešto što većina žena zove ‘blaženo stanje’, u tih devet mjeseci mnogo trudnica proživi i neke ne tako blažene promjene. Jutarnje mučnine (ili mučnine u bilo kojem dijelu dana) jedna su od tih grdih nuspojava. Blaže ili teže izražene muče velik broj trudnica od samog početka uzrokujući patnju i gladovanje mnogih budućih mama.

Kako je pravilna ishrana važna i za majku i za razvoj ploda, bolje za oboje da pronađete što prije ‘kombinaciju’ koja će uzrokovati što manje neugodnosti, a po mogućnosti i popraviti loše stanje. Postoje namirnice koje vam mogu pomoći ako proživljavate jutarnje mučnine, kao što postoje i one koje taj osjećaj mogu pogoršati.

Trudnicama, pogotovo onima koje imaju osjetljiv želudac sklon izbacivanju unesene hrane nikako se ne preporučuje luk, a češnjak može pojačati jutarnje mučnine. Bilo što s kofeinom (kave, čajevi, određeni sokovi) mogu uznemiriti želudac, a sličan učinak ima i ljuta i začinjena hrana. Kiselo voće poput citrata može samo naškoditi stanju. Ovo posljednje svaka trudnica zna, ali ne škodi ponoviti, hrana jakog mirisa samo će pojačati mučninu. Isto tako još će vam biti gore ako uopće ne jedete ništa zato proučite popis namirnica koje imaju blagotvoran utjecaj i umanjuju osjećaj mučnine.

Sirovo povrće
Hladno povrće pomaže više nego toplo. Iako možda mislite da biste ga radije skuhali, ako jedete hladnu hranu može vam uvelike pomoći ako se mučite s jutarnjom mučninom.

Sendviči koji nisu zagrijani
Uzmite to narezano povrće i umetnite ga između dvije šnite kruha, možete dodati i koji komadić fine šunke ili drugog mesa. Hladan sendvič će vam utažiti glad, a neće potaknuti mučninu.

Đumbir pomaže kod mučnine
Na dugačku listu u čemu sve pomaže đumbir, slobodno dodajte i ublažavanje jutarnje mučnine. Možda ste ga i prije koristili za smirivanje želuca, a ako patite od jutarnje mučnine slobodno i dalje nastavite. Najbolje da napravite čaj od sirovog, oguljenog đumbira.

Započnite dan s vodom i limunom
Bilo da ga pojedete, popijete ili smo njuškate limun je odličan za osvježenje.

Jednostavne juhe
Blaga hrana dugoročno pomaže u suzbijanju jutarnjih mučnina.

Pereci savršen međuobrok
Suho i tvrdo pecivo pereca bez dodatnih začina i masti čini se kao savršena grickalica ako vas muče jutarnje mučnine. Definitivno vrijedi probati.

Tost je uvijek siguran
Opet je stvar u blagoj hrani, šnita ili dvije tosta pomoći će vam da ublažite oluju u želucu

Čaj od mente
Ovaj osvježavajuć čaj odličan je za smirivanje želuca, probajte s njim bez obzira koje je godišnje doba

Jednostavno voće
Blago voće koje nije kiselo brzo će vam pomoći i ‘vratiti vas u život’.

Domaći sladoled na štapiću
Drugi oblik već spomenutog voća, nađite što jednostavniji recept za zamrzavanje svježih plodova koje će vam kasnije biti idealan način za osvježenje i hidrataciju. (100posto.hr)