Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Zbor građana Mjesnog Odbora Grad

Na službenim stranicama Grada Ogulina i preko OGportala primili smo Poziv na zbor građana MO Grad, dana 27. kolovoza 2018., ciljano na vlasnike zgrada Ulice I.G. Kovačića 1, 2, 3 i 5, ali i svi drugi zainteresirani građani mogu pristupiti raspravi. Polaskani smo ovim pozivom jer, koliko ja znam, ovo je prvi zbor građana u povijesti ovog Mjesnog odbora! Dnevi red je u vezi imenovanja Trga generala Petra Stipetića u Ogulinu i, naravno, razno.

Prva je istupila direktorica OGportala Dubravka Vuković i upoznala nas da je jedini službeni prijedlog za imenovanje Trga generala Petra Stipetića poslala Udruga za demokraciju i civilne aktivnosti (UDICA) i predložila prostor ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta, bez zadiranja u susjedne ulice! Komisija za imenovanje trgova i ulica grada Ogulina taj prijedlog je proširila na dio kolnika ulice Ivana Gorana Kovačića.

Svi vlasnici stanova, a posebno vlasnici i korisnici poslovnih prostora, nisu protiv imenovanja trga, ali su protiv toga da trg zahvaća lijevu stranu ulice Ivana Gorana Kovačića iz dva razloga; time se zadire u samu, od konzervatora strogo čuvanu povjesnu jezgru povezanu s Frankopanskom kulom i, jednako važnu štetu koju bi nanesla promjena adrese poslovnih subjekata. Tu posebnu težinu ima hotel Frankopan koji pored promjene sve dokumentacije ima i ekonomskih posljedica „nestalog“ subjekta upisanog kod Agencija koje surađuju s hotelom oko dolaska gostiju i samih gostiju privatno.

U ime Komisije za imenovanje trgova i ulica grada Ogulina, Marija Magdić je, kao najstarija osoba na ovom zboru, dosta opširno izvjestila prisutne da je prijedlog Komisije najbolje rješenje u današnjem trenutku. Svima onima kojima ne odgovara da trg zadire preko županijske ceste prema Trošmariji, odnosno preko ulice Ivana Gorana Kovačića, poručila je, da će Grad snositi dio troškova vlasnicima građevina na izmjeni dokumentacije s brojeva 1, 3 i 5, ali i da je knjževnik I.G. Kovačić bio partizan, poginuo od četničke kame u 30. godini svoga života te tako mlad i nije mogao učiniti za Ogulin neke bitnije stvari. Tomu je dodala i onu golubicu koja kao da sjedi na jajima u velikom gnijezdu na otvorenom prostoru, što nije prirodno gnjezdište za golubice.

Pored toga, Komisija za imenovanje trgova i ulica razmišljala je i o Vijencu Ive Marinkovića, još jednog partizana, za izmjenu imena u Vijenac generala Stipetića, ali u Vijencu stanuje preko pet stotina ljudi, pa su i troškovi izmjene dokumenata puno veći.

Gospođa Magdić je dala do znanja da su i njeni roditelji prodali u bescjenje kuću u ulici Ivane Brlić Mažuranić zbog bolesti njenoga sina, a saznali smo i da je grad Ogulin izložen ogromnom zračenju i oboljenju građana od karcinoma zato što je u crkvenom tornju župnik Rogić ugradio odašiljač za hvatanje radiovalova nekih vjerskih emisija, čime je, čak, narušena i boja zvuka crkvenih zvona. Ovakav zaključak je donio i jedan poznati liječnik suočen s velikim brojem oboljelih Ogulinaca.

Tu se ubacila jedna građanka koja je rekla da za to nije znala, ali je njena firma Estetik napisala peticiju protiv odašiljača na trokatnici uz semafor i za onoga na Bolnici Ogulin.

Boris Grgurić je dao prijedlog za razmišljanje da se desna obala jezera Sabljaki nazove po generalu Petru Stipetiću, a lijeva obala po admiralu Vidu Stipetiću.

Slobodan sam na kraju dati i svoj doprinos raspravi o ovom predmetu. Ne znam što je predsjednici Povjerenstva za imenovanje trgova i ulica grada Ogulina trebalo ono obrazloženje o prodaji njihove kuće, osim ako nije htjela nagovoriti suvlasnike hotela i vlasnike ostalih kuća na izvjesnu nepotrebnu žrtvu za troškove proširenja trga preko cestovnog kolnika. Zato sam pristaša prijedloga UDICA, s time da je ona golubica doista u „sukobu interesa“ s novom namjenom Trga generala Petra Stipetića, još k tomu onako dominantna.

Bez obzira što su Ivan Goran Kovačić i Ivo Marinković bili partizani, trebamo ih ostaviti u katastru ulica, trgova i vijenaca, ovaj puta zbog prevelikih nepotrebnih troškova izmjene dokumenata fizičkih i pravnih osoba i – ekonomske štete, a nikakve koristi za sadržaj trga. Što to nije valjalo kod spomenutih partizana, a valjalo je kod Titovog generala Tuđmana, a i general Petar Stipetić i admiral Vid Stipetić bili su vojnici JNA. Tko je to pozvan da sudi književniku I.G. Kovačiću i profesoru I. Marinkoviću samo zato što su bili partizani i ubijeni zbog svojih ideala?