Aktualno OG sada Ogulin

Slijepi i slabovidni, neovisno življenje

Najvažniji preduvjet neovisnog življenja svake osobe, pa tako i osobe s oštećenjem vida je kretanje; ali dok većina ljudi nema značajnijih problema sa kretanjem, slijepima je kretanje jedan od ključnih problema. Iako postoje institucije koje se bave obučavanjem slijepih i slabovidnih za samostalno kretanje još uvijek ima podosta velik broj slijepih i slabovidnih koji nisu obuhvaćeni tom obukom koja im je neophodan preduvjet za samostalno i neovisno življenje. Jer kako odlaziti na posao, u kupovinu ili se družiti s prijateljima ako nismo u mogućnosti da bez tuđe pomoći izađemo iz vlastitog stana
Obukom slijepih i slabovidnih za samostalno kretanje na području RH se bavi Centar za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” koji pokriva potrebe školaraca i osoba koje su na rehabilitaciji. Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet u zadnjih desetak godina obećavaju slijepim i slabovidnim kretanje uz pomoć bijelog štapa i psa vodiča slijepih, ali bez obzira na te dvije mogućnosti velik broj slijepih i slabovidnih još uvijek nije obuhvaćen peripatološkim programom. Udruga slijepih Ogulin je uz pomoć projekta kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 465.120,00 kn želi svojim članovima pružiti sto veću socijalnu uključenost kroz pružanje usluge videćeg pratitelja, pa tako korisnicima pomaže da se uključe u društveni život kroz uključivanje u razne zabavne i obrazovne aktivnosti kroz koje imaju mogućnost ostvarenja cjelovitog razvitka vlastitih potencijala.
Trajanje projekta: 27.11.2017.-27.11.2019.
Za više informacija o EU fondovima, molimo posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije www.strukturnifondovi.hr , www.esf.hr.
(Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Udruge slijepih Ogulin).