Aktualno Županija

Agonija obitelji nestalih u ratu još uvijek traje – predsjednica Grabar Kitarović u Karlovcu uputila apel za pomoć u njihovom pronalasku!

Gdje su naši najmiliji? Pomozite nam da ih pronađemo! Dvadeset i tri godine nakon rata još uvijek se ne zna sudbina 1.508 nestalih osoba, a traže se posmrtni ostaci 414 osoba. Njihove obitelji i brojni uzvanici danas su se okupili u Karlovcu na središnjem obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba.

– Ovaj dan u Hrvatskoj nije samo jedan od stotine raznih međunarodnih dana, nego je dan koji nas bolno podsjeća na brojne naše nestale branitelje i civile za kojima još tragamo. Ovo nije tek prigodni skup nego skup koji ima zadaću podsjetiti da u Hrvatskoj imamo velik neriješen životni humanitarni i politički problem, kazala je u paviljonu karlovačkog parka predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je preuzela i pokroviteljstvo obilježavanja.

Podsjetila je na još veću odgovornost svih koji su nadležni za rješavanje ovog problema. Kako je kazala, velikosrpska agresija zadala je Hrvatskoj mnogo rana, ali najveća od sviju je rana nestalih. Materijalne štete smo obnovili, žrtve dostojno pokopali i možemo im dostojanstveno odavati počast, ali sudbinu nestalih još nismo razriješili.

– Rješavanje pitanja pronalaska nestalih osoba sam uvrstila u svoje prioritetne zadaće, inzistirala na obnovi političkog dijaloga s Republikom Srbijom što je preduvjet za željeni napredak prema konačnom rješavanju tog teškog humanitarnog ali i političkog pitanja. To je bio ključan razlog mog poziva u Hrvatsku predsjedniku Srbije Vučiću u veljači. Bilo je određenih malih pomaka u kontekstu otvaranja boljeg međusobnog dijaloga ali potrebno je učiniti puno više, tim više što nema niti jednog opravdanog razloga da se odugovlači s rješavanjem ovog problema, kazala je Grabar Kitarović dodavši kako će na tome i dalje inzistirati.

Apelira na savjest svih koji imaju informacije o nestalima te kaže da ih otkriju kako bi pomogli prije svega obiteljima nestalih, što je i ljudska i moralna obveza. Istu poruku s govornice je uputio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao i oni koji i dalje čekaju vijesti o svojim najmilijima – roditelji, braća, sestre i djeca nestalih osoba u Domovinskom ratu.(KAportal)