Aktualno Županija

“Pametna županija” – članovima Radne skupine koji digitaliziraju županiju draži papir i olovka nego laptopi!?

Hoće li u budućnosti Karlovačka županija postati “pametna”, ovisi o provedbi projekta koji je upravo započeo, a prije nekoliko dana je održana prva sjednica Radne skupine koja je zadužena za njega.

Ako je sudeći po prvom sastanku, članovi Radne skupine ipak su vičniji olovci i papiru, s obzirom da se za vrijeme prezentacije sve pažljivo bilježilo na papir, a laptopi su pored njih bili zaklopljeni. Bilo kako bilo, naum ovog projekta je da se “uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT), digitalizacije i razvojnog koncepta pametnog grada te pametnih zajednica poboljša funkcioniranje županijske, gradske i općinske uprave”.

Kako javljaju iz Županije, u fokusu projekta su demografska revitalizacija primjenom modernih rješenja koji utječu na kvalitetu života, ojačati konkurentnost gospodarstva Karlovačke županije na temelju znanja i inovacija, omogućiti održivo i racionalno upravljanje prirodnim resursima te povećati kvalitetu i standard života stanovnika Karlovačke županije efikasnim korištenjem javne infrastrukture.

– Tijekom odvijanja projekta izradit će se dva planska dokumenta – Strategija Karlovačka županija – pametna županija i Akcijski plan provedbe Strategije. Projekt će se odvijati u više faza te kroz više međusobno povezanih podprojekata. Projekt je započeo 27. srpnja ove godine i trajat će tri godine. U prvoj fazi, koja će trajati 12 mjeseci, izradit će se planski dokumenti-Strategija Karlovačka županija-pametna županija i Akcijski plan provedbe Strategije, te Strateška studija procjene utjecaj na okoliš, izvijestio je javnost županijski protokolarac Bernardo Pahor. (kaportal.hr)