Aktualno OG sada Ogulin

Kako do ogrijevnog drva?

Ušli smo u mjesec rujan i nekako je krajnji trenutak da oni, koji to već nisu, nabave drva za ogrijev. U ovim našim gorskim krajevima brzo će zahladnjeti, a bez dovoljnih količina kvalitetnog ogrijevnog drva, neće biti lako preživjeti zimu.

Osim što ova životna problematika našim sugrađanima predstavlja i vrlo važnu i veliku financijsku stavku u kućnom proračunu, ove godine pojavio se dodatni problem. Izgleda da ogrijevnih drva jednostavno – nema.

Nekolicina naših sugrađana, naših čitatelja, već nam je sugerirala da ispitamo što se to događa i da o tome izvjestimo. Na popularnim oglasnim Facebook stranicama na kojima inače Ogulinci prodaju i kupuju sve i svašta, našli smo svega par oglasa o prodaji drva, ali cijena se kreće oko 350 kuna za metar, što je mnogo skuplje nego prošle godine, kad su koštala od oko 26o do 270 kuna, što si mnogi ne mogu priuštiti.

Malo smo se raspitali po Facebooku, ali tu nismo baš bili zadovoljni vašom suradnjom i odgovorima, koji su više išli u šaljivom smjeru, nego nam bili od pomoći. Potražili smo odgovor na to pitanje i kod nekih naših izvora, kod ljudi koji se ogrijevom, na ovaj ili onaj način bave.

Uglavnom, ono što neslužbeno saznajemo je da su Hrvatske šume ove godine, navodno, prodale, odnosno  isporučile građanima znatno manje trupaca za izradu ogrijeva, nego prijašnjih godina i da je zato nastala nestašica ogrijevnog drva. Jedan ogulinski obrtnik nam je posvjedočio da su im Hrvatske šume ove godine, unatoč zahtjevu za povećanjem, doslovce na pola  “srezale” količinu traženog drveta, izvlačeći se, kako kaže, na potrebe Gorskog kotara. No, on tvrdi da to baš i nije tako, te da se drva “švercaju” za Italiju, gdje su mnogo skuplja, te da su takvi od Hrvatskih šuma dobili čak i puno veće količine nego ozbiljni poduzetnici.

Da li je to tako ili postoji neko drugo objašnjenje, pokušat ćemo doznati u Hrvatskim šumama.