Aktualno OG sada Ogulin

Bravo za organizatore i sve sudionike!

Današnji je dan protekao u znaku zelja i meda, ali i sira. Naime, kao što smo već pisali, održan je peti po redu Festival meda i sira i organizatori zaslužuju samo pohvale. Bogat program Festivala odvijao se na dvije susjedne lokacije – centralno događanje  na trgu kod golubice, dok  su se sadržaj za djecu odvijali u  Parku kralja Tomislava, kraj župne crkve Sv. Križa. Tamo se plesalo na ugodnoj temperaturi i po sunčanom vremenu, a održane su i kreativne radionice za najmlađe.

Tijekom dana održavala  se i stručna radionica Saveza malih sirara, a ocjenjivački je sud imao pune ruke posla, jer je trebalo kušati čak 33 vrste sira koje su vlasnici pripremili za ovo natjecanje.

Oni koji nisu ručak pripremali kod kuće, mogli su  degustirati  jela od ogulinskog kiselog zelja, a od  17 sati upriličena je i  izložba i degustacija ogulinske masnice, te ocjenjivanje najboljih. Morali su isprobati njih 17. Prema rezultatima tročlane ocjenjivačke komisije, najbolju je masnicu uz pomoć bake ispekla Martina Stipetić, druga je Ana Salopek, a treća Ana Kučinić (Banica). Nakon toga svi koji su željeli, a takvih je bilo mnogo, mogli su samo donijeti sud koja je masnica najbolja, ali je najvažnije da su se sve pojele i da niti komadić nije ostao ni na jednom  tanjuru!

Od 19 sati održana je predstava “Kad si bio sam” Dramske skupine Ex voto, u školskoj sportskoj dvorani u središtu grada, a sve je završilo koncertom grupe Sound source na trgu kod golubice.

Ovaj, sad već tradicionalni Festival, iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja i medijske pozornosti. Ove godine bilo je najviše posjetitelja, od kako se festival organizira. Veliku ulogu u tome sigurno je odigrala i zaposlenica LAG-a Frankopan Mihaela Stipetić, koja je danima radila na pripremi i organizaciji. Valja istaći i zasluge predstavnika Turističke zajednice, Pučkog otvorenog učilišta, proizvođača zelja okupljenih u njihovu udrugu, svih poljoprivrednika i vlasnika OPG-ova koji su se odazvali pozivu i došli u Ogulin,  mladih srednjoškolaca, ali i svih drugih koji su se uključili u organizaciju Festivala zelja i meda.