Aktualno Županija

Bivša teretana u Grabriku postala zamjenski vrtić – dio roditelja požalio se da prostor nije adekvatan, iz Grada mole za strpljenje

– Prostor u Grabriku od sto kvadrata uređen je dobro i kvalitetno, uz pomoć obrtnika i sugestiju odgajatelja, s novim podovima, sjenilima na staklima, namještajem. Kad je krenula realizacija programa, uvidjelo se da su potrebne neke preinake pa je taj prostor ovaj vikend pregrađen kako bi svaka grupa imala zasebnu prostoriju, a u tijeku je izrada zaštite prema staklenoj stijeni i vjerujem da će biti napravljena sljedeći vikend. Sigurnost djece nam je najvažnija, kazala je dogradonačelnica Andreja Navijalić, govoreći o prostoru u stambenoj zgradi u Grabriku u koji su, dok se ne izgradi novi vrtić u tom naselju, smještene dvije predškolske grupe od 50 djece.

Dio roditelja, naime, nezadovoljan takvim rješenjem, upozorio je preko društvenih mreža da je prostor, u kojem je prije bila teretana, neprimjeren za smještaj vrtićke djece, s ogromnim staklenim stijenama, koje mogu predstavljati potencijalnu opasnost za sigurnost mališana.

– Pošto naš vrtić više nije podoban i siguran (tako kažu) za našu djecu, srušit će se i sagradit novi. Divna vijest! Obećanje… Na proljeće je obećano naći adekvatan prostor za djecu koji će biti adekvatno uređen i spreman za novu vrtićku, zadnju, predškolsku godinu (govorim o grupi svojeg djeteta). Prostor je nađen. Kao što je obećano. I to je to. Prostor je sve, samo ne adekvatan za dvije grupe od cca 50 djece. U prostoru je prije bila teretana i kafić. Prostor je podijeljen na dvije sobe. Kao. U biti je poluodvojen ormarima. Prostor ima ooogromne staklene stijene iz godine kad je zgrada valjda sagrađena. Prostor je na balkonu i visoko je. Imate li sliku pred očima? Kroz te stijene je “sunce piči mi roštiljamo”. Kroz tu stijenu u najgorem mogućem slučaju može dijete usred igre pasti. Ta stijena se u igri može slučajno i razbiti. to je jednostruko staklo za koje svi znamo kako izgleda kada se razbije. Grijanje? Postoje mini radijatori, niski, kod te staklene stijene. Nećemo sad o grijanju…, pišu, između ostalog, roditelji.
U Gradu mole za strpljenje i razumijevanje i roditelje i djecu i sve zaposlenike vrtića dok ne bude završena rekonstrukcija, odnosno, izgradnja novog, velikog vrtića u Grabriku. Bit će to prizemnica, za 200 djece u 11 odgojno-obrazovnih skupina, 5 jaslićkih i 6 vrtićkih, sa centralnom kuhinjom za Dječji vrtić Karlovac, te velikog vanjskog prostora.

– Proces javne nabave još je u tijeku, uskoro bi trebao biti završeni potpisan ugovor, a procjena je da će vrtić koštati 23,5 milijuna kuna. Financiranje je planirano iz kredita, ali ćemo pokušati i dio sredstava dobiti iz nacionalnih izvora, prvenstveno iz Ministarstva graditeljstva i Ministarstva demografije budući su, a posebno Ministarstvo demografije, zainteresirani za rad u predškolskim ustanovama. Vjerujemo da će do sljedeće pedagoške godine biti završen vrtić u Grabriku, da će biti napravljena kompletna rekonstrukcija i da ćemo upravo njime zadovoljiti potrebe predškolskog odgoja i uspjeti upisati djecu zaposlenih roditelja, naglasila je Navijalić.

Dodala je da je ove godine u karlovačke vrtiće upisano 1.246 djece, uređeni novi prostori i otvorene četiri nove grupe u vrtićima Dubovac, Švarča, Turanj i Rakovac pa tako osigurani dodatni smještajni kapaciteti za djecu čija su oba roditelja zaposlena.

– Molim sve za razumijevanje jer samo zajedničkim razumijevanjem možemo i nadalje unapređivati sustav predškolskog obrazovanja u našem gradu. Unatrag 5 godina pokazali smo da nam je to želja i intencija i vjerujem da ćemo tako nastaviti. U prilog tome da razmišljamo o predškolskom odgoju govori i činjenica da ćemo na mjeru ruralnog razvoja prijaviti i izgradnju dječjeg vrtića u Mahičnu, s dvije jasličke i jednom vrtićkom grupom, najavila je Navijalić. (kaportal.hr)