Aktualno OG sada Ogulin

Programiranje, robotika i digitalna pismenost u Gradskoj knjižnici

Najmlađi su se u srijedu u Gradskoj knjižnici okušali u radionici programiranja, robotike i digitalne pismenosti. Naime, održane su dvije radionice u sklopu projekta pod nazivom STEM auto, kojeg provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih.

STEM auto je ‘bibliobus’ modernog doba, koji u ciklusima putuje po Hrvatskoj, prvenstveno po manjim mjestima i služi kao poticaj djeci i mladima da se zainteresiraju za STEM područja i kompetencije. Te kompetencije danas ulaze u brojna zanimanja i karijere koje više ne mogu kvalitetno obavljati svoje aktivnosti bez tih znanja. I ne samo to, STEM je povezan i sa vještinama kritičkog razmišljanja i snalaženja u situacijama, čineći polaznike ovih radionica spremnijima za izazove s kojima će se susresti kao građani 21. stoljeća.

STEM auto je tijekom 2016. i 2017. godine putovao po Hrvatskoj u 4 ciklusa. Edukator ovog Instituta je u dvije godine projekta održao više od 100 besplatnih radionica za preko 1600 djece u regijama Slavonije, Dalmacije i otoka te središnje Hrvatske. Kako doznajemo, djeca s velikim zanimanjem i radošću sudjeluju u ovim radionicama, te na taj način stječu kompetencije koje su nužne u dobu modernih, digitalnih tehnologija.