Aktualno OG sada Ogulin

Ogulin: U škole krenuo čitav razred prvašića više nego lani, raste i broj vrtićanaca!

 

Jedan od gradova koji u ovu školsku godinu ulaze s pozitivnim brojkama je i Grad Ogulin. U školske klupe ove godine u dvije ogulinske škole sjeda čitav jedan razred više nego lani – 129 učenika, što je za troje više i od broja upisanih prvašića prije dvije godine.

Pozitivne brojke Grad Ogulin bilježi i kada su vrtićanci u pitanju. Iz godine u godinu raste broj djece upisane u vrtiće, sa 24 u rujnu 2016., 37 prošle godine, na 41 ove godine. Upravo zbog toga došlo je do velikih problema jer svake godine, zbog nedovoljnog kapaciteta vrtića, raste broj neupisane djece. Prošle godine neupisano je tako ostalo njih 37, a ove godine čak 46.

Grad Ogulin zato je pokrenuo projekt proširenja vrtića, koje bi trebalo biti dovršeno do kraja listopada i kojim će se otvoriti dodatnih 13 mjesta u jasličkoj, te 23 u mješovitim grupama.
No, kako nam kaže zamjenik gradonačelnika Danijel Vukelja, ključan im je projekt gradnje novog vrtića koji će moći primiti 150 djece, a kojeg planiraju financirati EU novcem.

‘Ako ga uspijemo izgraditi mislimo da bi u nekoliko godina i ti kapaciteti bili popunjeni obzirom da imamo investitore koji će vjerojatno privlačiti radnu snagu u grad’, ističe Vukelja.

Naime, proteklih tjedana upravo je zbog ovog projekta bilo vrlo napeto na relaciji Grad Ogulin-Ministarstvo državne imovine, zbog čega je gradonačelnik Dalibor Domitrović uputio i oštro pismo ministru državne imovine Goranu Mariću. Grad Ogulin planira gradnju novog vrtića preko mjere 7.4.1. ruralnog razvoja, koja traje još samo nekoliko dana, do 14. rujna. S obzirom da vrtić žele graditi na području bivše vojarne Sveti Petar u Ogulinu, koja je trenutno u vlasništvu Republike Hrvatske, na sastanku u Ministarstvu održanom u srpnju zatražili su hitno rješavanje imovinsko-pravnih pitanja kako bi mogli prijaviti projekt na natječaj.
‘Objasnili smo da nas zadovoljava bilo koji oblik vlasništva, suvlasništva ili ugovor o pravu građenja koji bi nam omogućio gradnju na predmetnoj parceli i prijavu projekta na natječaj. Tada nam je dana uputa da izradimo projektnu dokumentaciju i zatražimo građevinsku dozvolu te nam je rečeno da ćemo temeljem toga s ministarstvom potpisati darovni ugovor. Ova informacija nas je izuzetno obradovala te smo sretni napustili zgradu ministarstva i odmah krenuli s izradom projektne dokumentacije’, navodi Domitrović.

No, umjesto rješenja ovih dana iz Ministarstva im stiže hladan tuš i informacija da još dodatno moraju napraviti procjenu vrijednosti nekretnine (za što treba oko mjesec dana!) i pribaviti suglasnosti još druga tri ministarstva!

‘Ako je uistinu tako, zašto nam to nije rečeno na početku pa bi sada možda imali potrebnu dokumentaciju? Ili možda ne bi niti započinjali projekt i trošili novac građana na izradu projektne dokumentacije’, pita gradonačelnik ministra u svom pismu u kojem navodi i kako to nije jedini problem, jer je Ministarstvo svojim nepostupanjem u još dva predmeta onemogućilo brojne projekte Grada Ogulina.

Zamjenik Vukelja kaže nam, pak, kako je pismo očito imalo efekta jer su u posljednji tren, četiri dana prije isteka natječaja, promijenjeni uvjeti te rješavanje imovinsko-pravnih pitanja s Ministarstvom državne imovine više neće biti prepreka za uspješnu prijavu projekta. (gradonačelnik.hr)