Aktualno OG sada Ogulin

Lovac na stršljene!

Stršljen je naša najveća osa. Glava i prsa su mu proširena sa smeđecrvenim šarama, kao i na osnovici zatka. Krila crvenosmeđa. Glava iza očiju je vrlo proširena, a ženka je duga do 30 mm, a mužjak čak i do 5 cm. Aktivan je od lipnja do rujna danju i u sumrak, a otrov ima samo ženka. Na pepeljasto sivom gnijezdu izvana je nekoliko centimetara debela vrlo krhka ovojnica napravljena od prežvakanog drveta i njihove sline. Gnijezdo je promjera 30-40 cm, a u njega stane do 5000 jedinki. Prezimljavaju samo ženke koje u proljeće osnivaju nove zajednice. Stršljen je jedan od najopasnijih ljudskih neprijatelja u toplijem dijelu godine. Zamijetite li gnijezdo ili možda kojeg stršljena u letu, ne približavajte mu se već se što prije udaljite. Ubod stršljena može biti smrtonosan.
U drugoj polovici kolovoza kolonija stršljena je na vrhuncu. Ogroman broj je letačica, a još veće je gnijezdo. U tako velikom broju odraslih stršljena ima i dosta „ratnika”, opskrbljenih snažnim otrovom, koji, ako se ne pazi, mogu biti izuzetno opasni. Kao prvo svako gnijezdo stršljena ima svoje čuvare. Na ulazu u gnijezdo 24 sata dežura stražar i ako primijeti nešto sumnjivo u blizini legla odmah izlijeće i diže uzbunu. Ako smo ga mi izazvali i ako smo se nakon njegovog izletanja uplašili te počeli mahati rukama i nogama, možemo isprovocirati napad zajednice.

Ako smo u našoj blizini primijetili povećan broj ovih insekata najbolje je pokušati locirati njihovo gnijezdo i u širokom ga luku obilaziti.

U njihovoj blizini ne treba obavljati nikakve aktivnosti – igranje, kosidba, zavirivanje i sl. Također u njihovoj blizini iritatna je šarena odjeća, intenzivni mirisi i povećana buka.
Alergijska reakcija najveća je opasnost i ubod u vrat, lice, jezik. Tada može doći do takozvanog Quinkeova edema (zatvaranja dušnika,gušenja i opasnosti po život).

Uništavanje stršljena u Ogulinu dobrovoljno obavlja  naš sugrađanin,  “Lovac na stršljene” Zrinko Grgurić (Žutija), koji je samo ove godine imao preko stotinu intervencija! Za OGportal je rekao: