Aktualno Gastro Magazin

Nabujak od oraha s kruškama

Nabujci su proizvod francuskih dvorskih kuhara iz 18. stoljeća. Francuski naziv za nabujak je sufle, a mogu biti slani ili slatki, od voća, povrća, ribe, peradi i mesa. Ovaj smo put za vas pripremili neobično ukusan nabujak s kruškama. Dobar tek!

Potrebni sastojci za 8 porcija:
kruška, 10
bijelo vino, 300 ml suhog
šećer, 190 g
limun, 2
cimet, 1-2 korice
maslac, 1 žličica
piškote, 12
kava, 100 ml crne, kuhane
rakija, 30 ml vilijamovke
jaja, 4
mlijeko, 150 ml
vrhnje za šlag, 250 ml
puding, 40 g od vanilije
orasi, 50 g mljevenih
smeđi šećer, 50 g
šećer u prahu za posipavanje

Upute po koracima:
Kruškama odvojimo peteljke, izvadimo srednji dio s košticama i ogulimo ih, limunov sok iscijedimo, žumanjke odvojimo od bjelanjaka, a piškote previlno rasporedimo po dnu, maslacem namazane, vatrostalne posude.
U lonac iznad vatre ulijemo bijelo vino i limunov sok, dodamo korice cimeta, 40 g šećera, kruške, poklopimo i kad zavri kuhamo 10-ak minuta na srednje jakoj vatri.
Zatim u drugi lonac iznad vatre ulijemo mlijeko i vrhnje za šlag, dodamo 50 g šećera, prašak za puding, sastojke dobro izmiješamo pjenjačom i prije nego zavri, postupno umiješamo žumanjke i miješajući kuhamo na laganoj vatri dok ne dobijemo smjesu poput pudinga.
Nakon 5-6 minuta smjesu poput pudinga maknemo s vatre, a od bjelanjaka i preostalog šećera istučemo tvrdi snijeg.
U posudu s pudingom dodamo mljevene orahe i dobro izmiješamo sastojke.
Potom umiješamo 1/3 snijega, a zatim nježno umiješamo preostali snijeg.
Mješavinom crne kave i rakije natopimo piškote, prelijemo ih mješavinom pudinga, oraha i snijega, rasporedimo kuhane kruške, pazeći da malo vire iz smjese, posipamo smeđim šećerom i stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 200°C, 45 minuta.
Nabujak posipamo šećerom u prahu i poslužimo. U slast! (finirecepti.net.hr)