Aktualno Županija

Žrtve i svjedoci kaznenih djela imaju podršku i u županijama gdje je do sad nije bilo – Krenuo projekt Ministarstva pravosuđa i udruga

Žrtve i svjedoci kaznenih djela u13 županija u kojima nema posebnih sudskih odjela za tu namjenu, među njima i Karlovačkoj, prihosocijalnu i savjetodavnu pomoć, emocionalnu i praktičnu podršku, pratnju na sud, policiju, odvjetništvo, centre za socijalnu skrb… sada imaju zahvaljujući zajedničkom projektu Ministarstva pravosuđa i Ženske sobe, odnosno, 10 nevladinih udruga među kojima i Ženske grupe Korak iz Karlovca.

Korak će do kraja 2020. biti potpora žrtvama i svjedocima kaznenih djela iz Karlovačke i Ličko-senjske županije, a svi oni mogu je zatražiti na broj telefona 047600392, e-mail [email protected]. Činit će to u suradnji sa sudovima, državnim odvjetništvima i pravosudnom policijom, najavljeno je na današnjem predstavljanju projekta.

– Biti žrtvom ili svjedokom kaznenog djela nije uobičajeno, to je nesvakidašnja, stresna situacija, s puno pitanja i nedoumica i naravno da je puno lakše kad pored sebe imate nekoga tko će vam odgovoriti i pružiti podršku. Ukoliko se netko nađe u ulozi žrtve ili svjedoka kaznenog ili prekršajnog djela, bez obzira kojeg je spola, neka dođe, javi nam se. Također, dvaput mjesečno imat ćemo dežurstva na županijskim sudovima u Karlovcu i Gospiću pa nam se stranke i tamo mogu obratiti, pozvala je voditeljica projekta u Koraku Sandra Turkanović, dodavši da se više o projektu može naći i na www.grupakorak.hr.

Da Korak i ovim projektom pomoći ljudima koji se nađu u vrlo stresnim situacijama nastavlja putem koji je utrla njegova prva predsjednica pok. Sadika Zvirkić, ocijenio je župan Damir Jelić, te naglasio da ovaj dio civilnog društva treba podržavati.

– Ovo je ključno za razvijanje logike civilnog društva. Postoji civilno društvo koje je onako, rekreativnog karaktera, ali ovaj dio ulazi u prostore gdje ih insititucionalno država najčešće ne pokriva. HGSS, primjerice, ne bavi se ovim poslom, ali spašava ljudske živote. Vrhunski, profesionalno rade svoje posao, a nisu profesionalci. I tu se vidi kako nam država ima neke pukotine koje ljudi, kao HGSS i Korak, iz srca zatvaraju, izjavio je Jelić i pozvao građane da takvim ljudima i udrugama budemo zahvalni za to i pomognemo im gdje možemo.(KAportal)