Aktualno Županija

Alarmantni rezultati istraživanja među karlovačkim srednjoškolcima: Gotovo 70 posto izloženo nasilju u vezama, više od 67 posto nasilno, a manje od 1 posto zatražilo pomoć

foto ilustracija – Pixabay.com

Čak 69,7 posto srednjoškolaca bilo je izloženo nekom obliku nasilja u vezama, 67,4 posto bar jednom bilo nasilno prema partneru, 68,4 posto ima krive predodžbe o nasilju, a 52,6 posto je izjavilo da nije doživjelo nasilje iako upitnici koji mjere izloženost nasilju pokazuju da jesu. Među onima kojima se netko povjerio da je doživio nasilje 32 posto nije uopće reagiralo, 13 posto je pokušalo razgovarati i dati savjet, a manje od jedan posto se obratilo odraslima za pomoć, pri čemu je samo jedan to prijavio policiji, a jedan Centru za socijalnu skrb.

Alarmantni su to rezultati istraživanja provedenog na uzorku od 380 srednjoškolaca u Karlovačkoj županiji, dijelu projekta Tolerancija na full jer nasilje nije cool! što ga je Ženska grupa Korak proteklih 12 mjeseci provodila s LAG-om Vallis Colapis, Županijom i Gradom, a s 57.000 kuna financiralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Po riječima voditeljice projekta Davorke Bišćan, proveden je u 12 srednjih škola i njime se željelo učenike upoznati s tim što je nasilje u vezama i, naravno, kako ga prevenirati.

Zato su organizirana predavanja na kojima je bilo 333 učenika, a među njima odabrano 25, koji su prošli edukacije i zatim, kao treneri, održali radionice u kojima je sudjelovalo 968 srednjoškolaca.

– Pokazalo se dobrim načinom da ih educiraju njihovi vršnjaci i nadam se da će tako i biti nastavljeno. Dobro je što su neke škole prepoznale vrijednost ovakvih radionica pa će ih, iako je ovaj projekt završen, uključiti u svoje preventivne programe. Jer, rezultati istraživanja pokazuju da moramo djelovati na tome da mladi prepoznaju nasilje, raditi na njegovoj prevenciji, osvijestiti ljude zato što ćemo tek tada dalje funkcionirati kao društvo s manje nasilja, napomenula je Bišćan.

Među učenicima-trenerima bila je i Nika Lapić iz Medicinske škole Karlovac, i to nagrađenima jer su najviše sati “odradile”, koja je ispričala je kolegici i njoj cilj bio održati dvije radionice, od četiri sata, i to drugim razredima. No, kada je krenulo, oduševljene su bile i one i učenici.(KAportal)