Aktualno Županija

Karlovački genijalac ide dalje: Stvara “izradi sam” pametni telefon, a u Karlovcu zapošljava mlade iz Zagreba

Mladi karlovački genijalac Albert Gajšak, koji je svojim proizvodom MAKERbuino osvojio svijet, stigao i do Las Vegasa, priprema novi proizvod koji bi mogao izazvati sličnu pozornost kupaca, ali i stručnjaka. Kako otkriva Jutarnjem listu, riječ je o “izradi sam” pametnom telefonu, odnosno projektu MAKERphone.

Kupac MAKERphonea samostalno će sastavljati dijelove hardvera i programirati softver te na kraju dobiti pravi mobitel s kojim može zvati, slati poruke, igrati jednostavne igre, slušati glazbu te pristupiti internetu, a imat će i Wi-Fi te Bluetooth. Kao i prvi proizvod, MAKERphone je napravljen u retro stilu te izgledom podsjeća na mobitele iz ere prije “touchscreena”. Taj retro izgled bit će, najavljuje Albert Gajšak, zaštitni znak svih proizvoda njegove tvrtke CircuitMess.

MAKERphone bit će još lakši za izradu od igraće konzole MAKERbuino, budući je kod nje dijagnosticiran i jedan problem – kompleksnost programiranja. MAKERphone zato će kupcima omogućiti više razina programiranja – od najjednostavnijeg Scratcha, preko Pythona pa do C i C++ programskih jezika za najnaprednije korisnike.

Albertova tvrtka CircuitMess, pak, prava je priča o uspjehu. Dok mladi danas napuštaju Hrvatsku u zastrašujućim brojkama, on ne samo da je ostao u Karlovcu, nego već ima osmero zaposlenih mladih i talentiranih ljudi. Većinom su Karlovčani, ali administratorica Matea Tepić zbog Gajšakove tvrtke je iz Zagreba preselila u Karlovac. Iako ima razmišljanja o selidbi ureda u Zagreb, jednostavno zbog lakšeg i bržeg pristupa svim potrebnim kontaktima, CircuitMess i dalje djeluje u gradu na četiri rijeke.

Kao i za MAKERbuino, za koji je prikupljeno čak 100.000 dolara, i za MAKERphone bit će pokrenuta Kickstarter kampanja, i to od 9. listopada. Cilj je prikupiti 30.000 dolara, a prođe li sve u redu, prvi uređaji na tržištu bi se trebali pojaviti već u ožujku. (kaportal.hr)