U Karlovačkoj županiji na vjeronauk ide čak 92,18 posto učenika osnovne škole, a to je jedan od najmanjih postotaka u Hrvatskoj

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, a koje je za potrebe svog istraživanja naručio i dobio Index, u Karlovačkoj županiji 92,18% učenika i učenica osnovnih škola pohađa vjeronauk. Iako je riječ o vrlo visokom postotku, ujedno i većem od hrvatskog prosjeka, koji iznosi 90,32%, istovremeno je riječ o jednom od najmanjih postotaka – odnosno u samo četiri županije te u Gradu Zagrebu ima još manje upisanih na vjeronauk.

Razlog za takvu kontradikciju leži u tome da u pola hrvatskih županija vjeronauk pohađa više od 95% učenika, a najviše u Krapinsko-zagorskoj županiji, čak 98,56%. S druge strane, u samo dvije županije taj je postotak bitno manji – u Istarskoj gdje na vjeronauk ide oko 66% te u Primorsko-goranskoj županiji gdje vjeronauk pohađa oko 75% učenika i učenica osnovnih škola.

Iako Hrvatska spada u najreligioznije zemlje EU pa i cijele Europe, broj učenika koji upisuju vjeronauk je u laganom padu, pa je u odnosu na 2013., prošle godine 1,77% manje prvašića odabralo vjeronauk.

Postotak mališana koji u školi idu na vjeronauk obrađen je za samo četiri najveća hrvatska grada pa ne znamo podatke o gradovima Karlovačke županije. Od najvećih sredina, najviše je djece, oko 90%, upisano na vjeronauk u Splitu. Blizu je i Osijek, iznad 80% djece upisano je i u Zagrebu, a odskače jedino Rijeka u kojoj na vjeronauk ide oko 63% osnovaca. (KAportal)

 

Facebook Comments