Aktualno Županija

Neobična prometna nesreća: Policajac udario srnu – životinja pobjegla u šumu, a njemu na vozilu priznata “totalka”

Lovačko društvo Jazavac iz Ozlja morat će policajcu PU karlovačke platiti više od 19.000 kuna odštete za vozilo koje je razbio nakon što je u Malom Erjavcu udario u srnu. Vozač je tog 21. lipnja 2014. godine bio van službe i u svojem osobnom automobilu marke Opel Astra. Procijenjena je totalna šteta, kao i da je vozilo tržišno vrijedilo 26.000 kuna, te je odšteta razlika u cijeni za karambolirano vozilo.

U svojoj je tužbi naveo da nije mogao izbjeći srnu koja mu je iskočila pred automobil, te ju je udario prednjim dijelom vozila zbog čega mu je nastala materijalna šteta koju je procijenio ovlašteni procjenitelj. Tvrdi da on ni na koji način nije pridonio nastanku štetnog događaja.

Lovci putem svog odvjetnika odgovaraju da nije svoje tvrdnje ničim potkrijepio, te da je mogao udariti i u psa, jer tijelo životinje nije pronađeno na mjestu događaja, pa navode i da je vozio prebrzo, odnosno više od propisanih 50 km/h na tom dijelu ceste. Smatraju da je tome tako jer su mu se u trenutku udara aktivirali zračni jastuci, što, smatraju, govori da je vozio brže od dozvoljenog.

Očevid na mjestu događaja su napravili vozačevi kolege, djelatnici PP Ozalj. U zapisniku o očevidu su naveli da je 200 metara prije točke naleta postavljen prometni znak “divljač na cesti”. Napisali su da se nakon udara divljač udaljila u nepoznatom smjeru. Prometni vještak je zaključio da se vozilo kretalo brzinom od oko 50 km/h, te da se srnu moglo izbjeći samo da je vozio 22 km/h i manje. Točnu brzinu ne može izračunati jer na mjestu događaja nije bilo tragova kočenja.

Općinski sud je prihvatio dokaze policije i mišljenje vještaka te je presudio u korist vozača vozila. Osim odštete, morat će mu lovci nadoknaditi troškove postupka od 11.600 kuna. Presuda je nepravomoćna pa je moguće uložiti žalbu. (kaportal.hr)