Aktualno Gastro Magazin

Šareni makroni

Francuzi su poznati gurmani koji uživaju u raznim delicijama, pa tako i u makronima, kolačićima sličnim keksima s nadjevom od marcipana. A ako mogu Francuzi, zašto ne bismo mogli i mi?

Potrebni sastojci za 6 porcija:
šećer u prahu, 450 g
bademi, 250 g oljuštenih
marcipan, 200 g
maslac, 100 g
bjelanjak, 5
šećer, 50 g
vanilin štapić, 1
aroma vanilije, 20 ml
boja za hranu (crvena, žuta i zelena)

Upute po koracima:
U zdjelu stavimo bjelanjke, dodamo šećer i mikserom istučamo čvrsti snijeg.
Štapić vanilije razrežemo po duljini i sastružemo meku unutrašnjost, a marcipan naribamo.
U posudu multipraktika stavimo šećer u prahu, dodamo bademe i sameljemo ih u jednoličnu smjesu. Zatim smjesu premjestimo u veću zdjelu, dodamo polovicu snijega od bjelanjaka i nježno izmiješamo.
Potom dodamo preostali snijeg i izmiješamo u jednoličnu smjesu. Dobivenu smjesu rasporedimo u tri zasebne zdjelice, u svaku zdjelicu dodamo po jednu prehrambenu boju, žlicom dobro promiješamo, te svaku obojenu smjesu premjestimo u zasebnu vrećicu za istiskivanje.
Zatim na lim za pečenje, prekriven papirom za pečenje, istisnemo hrpice obojenih smjesa promjera dva centimetra. Sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 170°C, 10-ak minuta.
Za to vrijeme u zdjelu stavimo omekšali maslac i izradimo ga pjenjačom. Potom postupno dodajemo naribani marcipan i miješamo žlicom.
Zatim dodamo unutrašnjost štapića vanilije, ulijemo aromu vanilije, sve zajedno izmiješamo u jednoličnu smjesu i premjestimo je u vrećicu za istiskivanje.
Pečene makrone izvadimo iz pećnice i pričekamo da se malo ohlade.
Potom na donju stranu makrona istisnemo smjesu od marcipana, poklopimo drugim makronom i postupak ponovimo s preostalim sastojcima, te poslužimo. (finirecepti.net.hr)