Aktualno Županija

Blokiranim Karlovčanima Grad oprašta 619 tisuća kuna dugova – najmanji oprošteni dug iznosi 102, a najveći 10.433 kune

Nešto manje od 619.000 kuna duga otpisat će Grad “blokiranim” Karlovčanima, fizičkim osobama i bivšim obrtnicima kojima su računi bili u blokadi posljednjeg dana 2017.

Dužnika je manje od 200, a stavki koje im Grad otpisuje 207 jer su neki od njih dužni po različitim osnovama. Najviše, polovica, duga odnosi se na neplaćenu komunalnu naknadu za poslovne prostore, a 30 posto na najamnine za gradske stavove. Uz spomenute komunalnu naknadu i najamninu, blokiranima Grad otpisuje i dugove za spomeničku rentu za poslovne prostore, naknadu za korištenje javnih gradskih površina, zakupnine za poslovne prostore, podzakupnine za zemljište i sudske troškove po presudama.

Najniži dug koji će Grad otpisati, prihvate li prijedlog odluke u četvrtak vijećnici, jesu 102, a najviši 10.443 kune, ukupno 618.870 kuna.

– Niti jednom dužniku nije otpisano više od 10.000 kn glavnice i troškova, ali s kamatama ukupan otpis pojedinom dužniku može biti i veći od 10.000 kuna. Važno je naglasiti da je za sva ova potraživanja koja su predmet otpisa UO za proračun i financije pravovremeno pokrenuo postupke prisilne naplate, no naše postupanje nije urodilo naplatom, jer su dužnici fizičke osobe bili pod dugotrajnim blokadama ne samo Grada nego i drugih vjerovnika, navodi pročelnica za proračun i financije Lidija Malović, napominjući da otpisom ovih dugova neće svi dužnici imati deblokirane račune jer se, prosječno, samo 10 posto dugova fizičkih osoba odnosi na dugove prema lokalnoj samoupravi i komunalnim društvima.

Koliko će Karlovčana blokiranih računa, ali samo korisnika socijalne pomoći, zatražiti otpis dugova od gradskih tvrtki bit će poznato za desetak dana jer zahtjeve Inkasatoru mogu podnijeti do 18. listopada.(KAportal)