Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Znanost o dugovječnom životu – Indijski put do harmonije

Znanost o životu, najstarija holistička metoda liječenja ljudi, tradicionalna indijska medicina i dragocijen način postizanja zdravog života punog energije.. riječ je o Ayurvedi kojoj ću danas posvetiti koji redak.
Prva četiri slova u riječi Ayurveda znače „život“, a veda na sanskrtu znači „znanje“.


Podatci o prvim počecima Ayurvede se razlikuju, no najstarije razdoblje vedske ere nalazi se između 6 000 i 3 000 godina prije Krista. Iz tog vremena datiraju prvi podatci o primjeni ljekovitih biljaka. Smatra se najstarijom metodom liječenja iz koje su se razvile sve ostale metode nama danas poznate.
Riječ je o umjetnosti dugovječnog, ispunjenog života u harmoniji tijela, duha i duše, a time čovjeku omogućuje zdravlje i naveću kvalitetu življenja. Zdravlje prema Ayurvedi ne znači samo tjelesno blagostanje i nepostojanje tjelesnih ili organskih problema nego i to da osim besprijekornog funkcioniranja probave i ostalih funkcija, između duha, osjetila i duše vladaju mir i ravnoteža.

Ayurveda se temelji na teoriji o tri doše, konceptu o tri biološke osnove (doša) – Vate (zrak), Pitte (vatra) i Kaphe (voda).
VATA (eter-zrak)
predstavlja kretanje i upravlja svim procesima transporta i kretanja u organizmu: disanje, otkucaji srca, tok misli, pokreti citoplazme, procesi eliminacije. Vata još upravlja i osjećajima.
PITTA (vatra)
je tjelesna toplotna energija koja upravlja svim procesima metabolizma: varenje, apsorpcija hrane, održavanje temperature u organizmu; održava i boju kože, sjaj očiju, intelekt i razumijevanje.
KAPHA(voda)
je biološka voda koja održava otpornost tijela i daje mu čvrstinu i postojanost. Kapha snabdijeva kožu i zglobove vlagom, omogućuje ranama da zarastu, odgovorna je za pamćenje, snagu i rast.

U svom prirodnom stanju doše su u ravnoteži, a izraz te ravnoteže je zdravlje. U suprotnom, javlja se bolest. Zdravlje se može povratiti pravilnim balansiranjem doša putem korekcija ishrane, reguliranja dnevnih aktivnosti, higijenom, te uređivanjem, kako okoline tako i unutrašnjih stavova.
Te tri najmoćnije sile u makrosvemiru su ujedno tri strukturne sile mikrosvemira – čovjekovog tijela. Tri doše se pojavljuju kao različiti konstitucijski tipovi. Ayurveda smatra da pojedincem uvijek vlada jedna od njih.
Postoje kombinacije doša: Vata/Pitta, Vata/Kapha, Pitta/Kapha i kombinacija sve tri – trodošna konstitucija (Vata/Pitta/Kapha) koja je i najrjeđa. Iako je pronalazak uzroka bolesti još uvijek misterija modernoj medicini – znanosti, Ayurvedi je to glavni cilj. Poznato je šest faza razvoja bolesti, uključujući pogoršanje, nakupljanje, bujanje, preseljenje, stvaranje na novom mjestu i manifestacija u prepoznatljivu bolest. Moderna oprema i dijagnostika mogu detektirati samo bolest tijekom pete i šeste faze.
Ayurvedski liječnici mogu prepoznati bolest prije nego stvori ozbiljni disbalans u tijelu – predvide je. Zdravlje je viđeno kao balans bioloških doša (Vata, Pitta i Kapha), pošto je bolest disbalans doša.
Ayurveda stvara balans tako da opskrbljava pogoršanu došu i smanjuje onu koja je povećana.
U Ayurvedi hrana ima veliku važnost jer unos hrane znači unos energije, a koje prehrambene namirnice vama odgovaraju ovisi o konstitucijskom tipu kojem pripadate kako je prethodno objašnjeno. Uz prehranu, etičan način života i kretanje važne kockice mozaika u ayurvedskoj medicini su i ljekovite biljke. Procjenjuje se da se od oko 45 000 biljnih vrsta u Indiji i njezinu susjedstvu gotovo 20 000 primjenjuje u ayurvedskoj medicini, a 75% stanovništva Indije i susjednih zemalja liječe se ayurvedskim ljekovima- što podrazumijeva obilje biljnih pripravaka, biljnih ulja i biljne saune.
Život u skladu s Ayurvedom podrazumijeva određena pravila kojih bi se trebalo pridržavati, a to su:
Rano lijeganje u krevet i rano ustajanje jer održava zdravlje.
Ujutro je jako važna higijena usta-peru se zubi i jezik.
Topla voda prije doručka pomaže u održavanju redovite probave.
Namazano tijelo biljnim uljem opušta i ojačava.
Tuširanje naizmjenice toplom i hladnom vodom potiče cirkulaciju.
Jesti redovito i u pravilno vrijeme, prilagođeno vašoj konstituciji.
Paziti na četiri dijela želudca: dva dijela treba napuniti tvrdom hranom, jedan dio tekućinom, a jedan dio treba ostati prazan da bi se hrana dobro izmješala; ukupna količina ne smije biti veća od onoga što može stati na oba dlana.


Kuhati po mogućnosti uvijek svježi obrok čiji sastojci dolaze iz prirode i ne sadrže nikakva kemijska sredstva.
Jesti koncentrirano na jelo, polako i s užitkom.
S vremena na vrijeme provesti dan čisteći oraganizam od otrova.
Svakodnevno kretanje i jednom na dan dobro se oznojiti.
Jednom na dan odvojiti nekoliko minuta samo za sebe.
Završiti dan u miru i ugodnom društvu.
I zadnje jednako važno osloboditi se emocionalnog tereta iz prošlosti koji blokira zdravlje i život.

Veliki dio navedenih pravila poznat nam je da doprinosi zdravlju bez obzira na ayurvedski način života, pa je moja preporuka da ih što je moguće više primijenite u svom životu, a za dobrobit vašeg zdravlja.

 

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)

Slične savjete, osim na stranicama OGportala možete pronaći i na Facebook stranici  Aromaterapija.Laroma