Aktualno OG sada Ogulin

Međunarodni dan djevojčica obilježit će se i u Ogulinu

Danas se diljem svijeta obilježava  Međunarodni dan djevojčica. Naime, Generalna skupština Ujedinjenih naroda je krajem 2011. godine usvojila Rezoluciju kojom je proglasila 11. listopada Međunarodnim danom djevojčica s ciljem priznavanja prava djevojčica i njihovih jednakih mogućnosti diljem svijeta. Tema prvog obilježavanja 2012. godine odnosila se na pitanje dječjih brakova.
Danas u svijetu živi više od 850 milijuna djevojčica, a gotovo je 70 posto žena i djevojaka koje žive u siromaštvu. Kako bi eliminirali siromaštvo moramo ženama i djevojkama osigurati pravo na jednake mogućnosti. Procjenjuje se da čak 17 milijuna djevojčica u svijetu nikada neće stupiti u školsku učionicu. Brojna istraživanja su pokazala da obrazovanje ima vrlo značajnu ulogu kako za društvo, tako i za djevojčice. Školovanje, a naročito srednje obrazovanje, ima trajni pozitivan efekt i utječe na smanjenje siromaštva, promoviranje jednakosti i promjenu ograničavajućih društvenih normi.
Djevojke moraju imati pravo odlučivati što će sa svojim tijelima, kada će se udati i kada će imati djecu. To mora postati jasno i svim svjetskim vođama, ako želimo iskorijeniti siromaštvo.

Danas se Međunarodni dan djevojčica obilježava i u našem gradu, točnije u Gradskoj knjižnici i čitaonici gdje članovi Društva Naša djeca organiziraju zanimljivu radionicu. Svi zainteresirani mogu doći od 18 sati i okušati se u kreativnoj izradi nakita za djevojčice i mame.