Aktualno Županija

Rezultati policijskih akcija

Na području Policijske uprave karlovačke u proteklom tjednu policija je provodila nadzor svih sudionika u prometu s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. Tom prilikom, u razdoblju od 8. do 14. listopada u prometu na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave karlovačke zatečena su četiri počinitelja višestrukog ponavljanja teških prometnih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i to tri na području Karlovca i jedan na području Ozlja .

Od toga u dva slučaja počiniteljima prekršaja izrečene su kazne zatvora i to jednom 30 dana (zbog prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje), a drugom 50 dana (zbog prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, vožnje prije stjecanja prava na upravljanje). U jednom slučaju je počinitelju prekršaja zbog odbijanja alkotestiranja i upravljanje pod zabranom određena novčana kazna u iznosu od 4400 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja „B“ kategorijom u trajanju od dva mjeseca.

Također, uz četiri prioritetna prekršaja tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“, s obzirom na pojačano stradavanje svih sudionika u prometu PU karlovačka je u vrijeme prethodnog vikenda intenzivirano poduzimala ciljane aktivnosti.

Prilikom navedenih pojačanih aktivnosti u dane vikenda utvrđeno je 18 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 79 prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila, 28 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje i 13 prekršaja korištenja mobilnog uređaja za vrijeme vožnje.

U prvih devet mjeseci 2018. godine evidentirano je 825 prometnih nesreća (2017. godine 858), a od toga 284 prometne nesreće bile su s ozlijeđenim osobama (2017. godine 277). Zaključno s 15. listopadom 2018. godine evidentirano je 10 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 12 sudionika i to: 1 motociklista, 1 vozač traktora, 2 vozača bicikla, 4 vozača osobnog automobila te 4 putnika u osobnim automobilima.

U prometu je evidentirano 24.639 prometnih prekršaja od čega su najzastupljeniji: nepropisna brzina (10.397), sigurnosni pojas (2.519), upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola (804), korištenje mobitela za vrijeme vožnje (677) i dr.

Najčešći uzroci prometnih nesreća su brzina neprimjerena uvjetima, nepropisno kretanje kolnikom, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti te nepoštivanje prednosti prolaska.

Pojačani nadzor prometa, posebice u dane vikenda provoditi će se i u narednom periodu.