Aktualno OG sada Ogulin

S partnerima do europskog novca za Ogulin

Gradonačelnik Dalibor Domitrović i njegovi zamjenici, Ivana Salopek Šumonja i Daniel Vukelja, u srijedu su se sastali s predstavnicima grada Nikšića iz Crne Gore, općine Stanari iz BiH, komunalne tvrtke JKP “Komunalije” iz općine Stanari, komunalne tvrtke Stambeno komunalnog gospodarstva iz Ogulina i konzultantima. Sastanak je imao za cilj postizanje dogovora o daljnjim koracima vezanima uz izradu projekta prekogranične suradnje putem kojeg bi Grad Ogulin, iz EU fondova, mogao osigurati sredstva za nabavku strojeva za ogulinsku tvrtku SKG. Točnije radi se o nabavci kamiona za odvoz otpada, te univerzalnog stroja s priključcima za čišćenje i održavanje zelenih površina. Projektom se predviđa i nabavka podzemnih kontejnera za naselja s kodiranim ključevima za korisnike.

O ovome projektu bilo je govora i prije nekoliko mjeseci kada je gradonačelnik Dalibor Domitrović posjetio općinu Čelinac. U međuvremenu je došlo do promjene partnera, pa su to sada umjesto općine Čelinac iz Bosne i Hercegovine, grad Nikšić iz Crne Gore i općina Stanari iz Bosne i Hercegovine.
Još jedna novost u ovom projektu je da je, uz komponentu koja se tiče zaštite okoliša i zdravlja ljudi, on sada proširen i na zaštitu od poplava pa se u sklopu njega namjerava uz navedene strojeve dodatno nabaviti punilica za vreće s pijeskom i oprema za službe koje sudjeluju u akcijama spašavanja. Također se informatizacijom namjerava implementirati rješenje kojim bi u slučaju opasnosti od poplava putem mobitela, SMS porukama, sve hitne službe, volonteri i građani dobivali obavijesti o eventualnim opasnostima, razini vode i sličnome, volonteri i hitne službe informacije gdje se javiti na dužnost, građani u slučaju katastrofa o lokacijama okupljanja i slično.

Procijenjena vrijednost projekta je između 1,5 i 2 milijuna eura, točan iznos će se znati nakon izrade troškovnika.