Aktualno Županija

Nova šefica gradskog HDZ-a Marija Jelkovac oplela po prosvjednicima na slapu: Kasne godinama, a sad ih je u priču uveo Vladimir Lay

– Projekt mini hidroelektrane na Korani napravljen je u skladu s cjelokupnom zakonskom procedurom i po svim pravilima struke. U postupku donošenja svih tih akata prostorno-planske dokumentacije bilo je prostora za javnu raspravu koja je izostala. I Petračić i Janković, koji je bio gradski pročelnik, su sudski vještaci, poznata im je procedura i njihova reakcija u subotu je zakasnila barem nekoliko godina. Čudi me da netko tko u svom svakodnevnom poslu propituje i ocjenuje da li je nešto u skladu sa zakonom i strukom, kada nastupa u javnom prostoru kao političar napada nešto što je napravljeno po zakonu i pravilima struke. Međutim, ostavljam našim građanima, a i komorama i organizacijama čiji su oni članovi, da o tome sude, poručila je s današnje pressice kod turbine nova predsjednica karlovačkog HDZ-a Marija Jelkovac.

Iako se još u subotu o ovoj temi referirao gradonačelnik Damir Mandić, sad je svoje mišljenje iz nekog razloga htjela iznijeti i Jelkovac, pa pritom žestoko “oplela” po oporbi i zanimljivo, po sociologu Vladimiru Layu. Nije baš jasno zbog čega je trebala ova reakcija, kad je već gotovo sve u subotu rekao gradonačelnik.
Za nju je “iznenađujuće” što su Davor Petračić (nezavisni) i Dario Janković (SDP), kao iskusni političari, koje dugo poznaje, “dopustili da ih u tu priču uvede g. Lay”. Inače, prof. dr. Vladimir Lay ugledni je sociolog. Jelkovac ga, odgovorila je na novinarsko pitanje, ne poznaje osobno, već po komentarima koje piše.
– Vjerujem da je g. Lay u svojoj struci vrstan znalac, ali čini mi se da uopće ne poznaje procedure o kojima sam govorila i koje su vezane za donošenje ovog projekta. Moram naglasiti da g. Lay je ovdje vrlo paušalno ocijenio neke stvari, izvukao temu ocjenjujući je, s obzirom na ovaj prostor koji je svima nama Karlovčanima jako značajan, jako interesantnom širokoj javnosti i onda vrlo paušalnim ocjenama, u stvari, manipulirao činjenicama. Za nekoga tko, vjerojatno nezadovoljan svojim dosadašnjim političkim uspjehom traži novi politički prostor, što je legitimno i želim mu uspjeha u tome, mislim da na ovaj način neće polučiti taj uspjeh jer u politici nema dugoročnog uspjeha ako se bavimo paušalnim ocjenama i politikanstvom, izjavila je Jelkovac.

“Pet pravnika, šest razmišljanja”

Osvrćući se na iznose naknade koje bi Grad od MHE trebao dobiti, rekla je da ih nije iznjedrio gradonačelnik niti netko drugi, nego struka, čiji je dio i Petračić.

– Napravljena je procjena, netko tko je ovlašten i ima licencu ju je napisao i temeljem toga je određena naknada. Puno puta kažu: “5 pravnika, 6 različitih mišljenja”, ali ja moram reći: “10 procjenitelja, 10 procjena”. Sjetimo se da možda danas ovo zdanje Hotela Korana ne bi ovako izgledalo, možda bi gledali ruševinu ako se sjetimo da je g. Petračić ondašnji hotel procijenio duplo više od procjenitelja koji je to učinio za duplo manje pa je hotel prodan na dražbi za 1/3 iznosa utvrđenog drugom procjenom. Stvari su tu takve kakve jesu i govoriti o procjenama oni koji iste takve procjene donose i suditi, to govori o njima samima. Ja se u to ne bih miješala, svaku procjenu potpisuje onaj tko ima licencu i za nju odgovara. Želim poručiti g. Layu da u političkom prostoru svi koji djelujemo moramo biti ozbiljni. Mislim da on ne poznaje dovoljno, budući je nedavno doselio u Karlovac, niti ljude niti odnose u gradu, rekla je Jelkovac, dodavši da je politički prostor otvoren za svakoga, ali za aktivno i odgovorno djelovanje.

Argumentirani razgovori

Upitana podržava li HDZ činjenicu da će izgradnjom MHE nestati sadašnja vizura Korane, ponovila je da je projekt napravljen sukladno uvjetima koje je dao Konzervatorski odjel.

– Koliko znam, taj vidikovac koji bi trebao biti, odnosno, građevina je predviđena u staklu, sukladno svim uvjetima koje je rekla struka. U to se ne bih miješala, ne mogu ocjenjivati kao pravnik, samo reći da je napravljeno u okviru zakonskom i onom što struka nalaže, rekla je.

– Ali, se protivi onome što građani žele, primjetila je novinarka.

– Ako građani vide problem, trebamo razgovarati argumentirano. U cijelom ovom periodu, projekt nije od jučer, bilo je vremena da se o tome razgovara argumentirano, a ne da se sada ovako paušalno, u trenutku kada praktički projekt treba zaživjeti, napada projekt, odgovorila je Jelkovac.

Ponovila je da su ljudi koji su sad zainteresirani, imali prilike ranije interesirati se za njega, odgovorila da ne misli kako je problem u građanima, nego “onima koji zbog svojih političkih interesa u određenom trenutku otvaraju takve teme i onda s njima manipuliraju”.

– Građani svakako imaju pravo biti zainteresirani za ovaj prostor. Ne odričem pravo nikome da ga volim, i ja ga volim, moje dijete, vjerojatno i djeca gradonačelnika šeću ovim prostorom, kao i svi vi, svi iz opozicije, svi volimo i Karlovac i Koranu. Ali, ‘ajmo razgovarati argumentirano. Mislim da je bilo vremena da i do sad o tome argumentirano razgovaramo. I gradonačelnik je rekao da je moguće i sada razgovarati, ali da trebamo razgovarati argumentirano, napomenula je Jelkovac.

Potrebni kompromisi

Odgovarajući na pitanje je li HDZ spreman preuzeti odgovornost koje će MHE na Korani donijeti, kazala je da gradonačelnik donosi odluke vodeći računa o interesima građana i onome što oni žele, te vodeći računa o tome da budemo odgovorni prema investitorima koji ulažu u ovaj grad, stvarajući novu vrijednost i radna mjesta.

– Nekad je potrebno napraviti kompromise. Što se tiče nekakvog narušavanja vizure ovog prostora i pogleda, o tome nije odlučivao gradonačelnik, prihvatio je rješenja struke. Ako ta rješenja mogu biti drugačija, gradonačelnik je i sam rekao, spremni smo i o tome razgovarati, ali arugmentirano, rekla je Jelkovac, te na novinarsko pitanje je li HDZ spreman preuzeti odgovornost ako mini-hidroelektrana dovede do posljedica sličnih onima HE Lešće, odgovorila da su oni koji obnašaju vlast odgovorni za sve postupke i odluke koje donesu. (kaportal.hr)