Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Da li vodovod i kanalizacija imaju problema?

Vodovod i kanalizacija d.o.o. Ogulin gradsko je trgovačko društvo, a predsjednik skupštine od jednog čovjeka je gradonačelnik Ogulina. Prvo što Zakon vara građane jest, da se Skupština nekog tijela sastoji od jednog čovjeka, jer prema Anićevu rječniku hrvatskoga jezika: „Skupština je predstavničko tijelo koje sačinjavaju birani ili delegirani predstavnici“!

Ustavom Republike Hrvatske preko Zakona o lokalnoj samoupravi (članak 35.) omogućeno je da Hrvatskoj, kao suverenoj državi, zakonodavac priznaje pravo gradskom vijeću da statutom odredi tijelo nadležno za izbor odnosno razrješenje predstavnika u upravnim vijećima ili skupštinama navedenih pravnih osoba, bez obzira da li se radi o trgovačkom društvu ili ustanovi. Hoće li se statutom ta nadležnost odrediti upravo gradonačelniku, stvar je odluke svakog pojedinog predstavničkoga tijela. Dakle, pretpostavlja se da je Gradsko vijeće Ogulina donijelo upravo takav statut!

Kada je u pitanju Vodovod i kanalizacija (ViK) d.o.o. Ogulin, kao gradska firma, u kojoj je predsjednik Nadzornog odbora član SDP-a, a predsjednik Skupštine gradonačelnik koji je i predsjednik gradske organizacije SDP-a, naravno da su oni najodgovorniji za odabir vodećih ljudi u toj firmi, a posebno s tim u vezi i na financijske rezultate poslovanja, ali i na zadovoljstvo korisnika njihovih usluga, koje korisnike obično nazivamo građanima.

Naime, poduzeće ViK d.o.o. odgovorno je svojim korisnicima preko kućnog praga dostaviti pitku vodu, a višak te vode odvesti u kanalizaciju i recipijent. Prije toga je bilo potrebno izgraditi vodovodnu mrežu s crpilišnim zahvatom, a potom i kanalizacijsku mrežu s pročistačem. I sve to uredno održavati i proširivati! Ali tu nastaju problemi. Gradska vlast koja regulira i kadrovira kompetentne ljude u vlastitoj firmi, preuzela je i odgovornost za ono zadovoljstvo potrošača. Današnja vlast koja je ovih dana proslavila 20 godina postojanja, bila je 18 godina u oporbi i koristila tu poziciju da HDZ-ovoj vlasti u Gradu ukazuje na niz nepravilnosti i nedostataka i u ViK-u, koja nikako da se riješe.

SDP-ovi i drugi oporbenjaci su gotovo na svakoj sjednici Gradskog vijeća upozoravali gradsku vlast da kanalizacija na cestovnim slivnicima ima specifičan miris koji nazivamo smrad, da ima građana koji su septičke jame spojili u kanjon rijeke Dobre, a posebno da je cijena vode gotovo najskuplja u Hrvatskoj! Direktor ViK-a je, uz podršku vlasničke strukture, smrad opravdavao kako je potrebno sve zgrade, kojima je kanalizacijska mreža dostupna, priključiti otpadne vode iz septičkih jama na mrežu (!?). Kao; potrebno je bilo priključenje barem 50 posto korisnika kako bi s fekalijama odlazio i smrad (sic). Kako se do sada, izgleda, nije priključio dovoljan broj građana, kanalizacija i dalje smrdi. Posebno Bolničkom ulicom i ispred Općinskog suda u Karlovcu, Stalne službe u Ogulinu. Osim toga ViK krši Zakon o komunalnom gospodarstvu u kojemu stoji da se građani moraju priključiti na kanalizaciju ukoliko je ona pristupačna! O tome smo već pisali na ovom OGportalu.

Razni dragoljubi se pitaju koje su se to budale priključile na kanalizaciju i plaćaju tu odvodnju (pronašao sam to na računu) 5,94 kn/m3 na potrošenu vodu i fiksni dio od 20,70 kn mjesečno, a ostali koji se nisu priključili nam se smiju bez posljedica.

Sada se postavlja pitanje današnjoj vlasti Ogulina, socijaldemokratskoj, što je poduzela po pitanju priključaka na kanalizaciju i, što je vrlo važno, zašto cijena vode i odvoda mora biti gotovo najskuplja u Hrvatskoj. Je li to pitanje zaboravljeno, odgođeno ili je u tijeku? Smrad je posebna stavka, jer smrada ima samo u Ogulinu!

Ja se ovoga časa predstavljam kao „oporbena osoba“ pa postavljam ovo prethodno pitanje, ono isto što ste vi godinama pitali staru vlast. Međutim, „u ime gradske uprave“ provrtio sam na internetu podatke cjenike vode i odvodnje za neke gradove u Republici Hrvatskoj i prilagodio sam stavke da budu razumljivije svakom čitatelju. Tako sam evidentno utvrdio da su Zagreb, Rijeka i Osijek jeftiniji od Ogulina, Karlovac je skuplji, a Delnice i Vrbovsko nemaju kanalizaciju pa je teže uspoređivati.

 

Piše Krešimir Rendulić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)