Aktualno OG sada Ogulin

Podjelom torte počelo obilježavanje 60 godina Pučkog otvorenog učilišta Ogulin

Temeljem Osnovne uredbe o ustanovama sa samostalnim financiranjem (Službeni list FNRJ br.51/53) Kotarsko sindikalno vijeće Ogulin na sjednici održanoj 23.10.1958. godine donijelo Odluku o ustrojstvu Radničkog sveučilišta Ogulin. Za poslove i zadatke ustanove bio je nadležan Narodni odbor kotara Ogulin a ustanovom je upravljao savjet od devet članova.

Iste godine Narodni odbor kotara Ogulin – Sekretarijat za prosvjetu dodjeljuje 500.000 dinara za školovanje kadra u poljoprivredi, kupnju epidioskopa i stručnih filmova.

Temeljem Uredbe o osnivanju i radu kulturno-prosvjetnih ustanova (Službeni list FNRJ br.107/49) Narodni odbor općine Ogulin je na svojoj sjednici održanoj 01.10.1962.godine donio odluku o spajanju Radničkog sveučilišta, Knjižnice i čitaonice i Kina Partizan u jednu samostalnu ustanovu pod imenom Radničko sveučilište-Ogulin a 1978. u sastav Radničkog sveučilišta ulaze još Zavičajni muzej Ogulin i Radio stanica Ogulin.

Na osnovu Zakona o poduzećima (Službeni list SFRJ ) i članka 181. Statuta općine Ogulin, Skupština općine Ogulin je dana 23.1.1991. donijela odluku kojom se Radničko sveučilište ustrojava kao Javno poduzeće – Centar za kulturu i informiranje sa sjedištem u Ogulinu. Godine 1992. JP Centar za kulturu i informiranje se razdvaja na dva javna poduzeća: Radio postaju Ogulin i Centar za kulturu Ogulin.

Na temelju Zakona o pučkim otvorenim učilištima (NN 54/97) i Zakona o ustanovama (NN 76/93,isp.29/97) i članka 16.Statuta Grada Ogulina (Glasnik Karlovačke županije br,1/94 i 12/94) Gradsko vijeće Grada Ogulina, je na sjednici održanoj 29.travnja 1998. donijelo odluku o ustrojstvu javne ustanove Pučko otvoreno učilište Ogulin. Iz sastava Pučkog otvoreno učilišta, 2001. se izdvaja knjižnica koja na dalje posluje samostalno pod nazivom Narodna knjižnica i čitaonica Ogulin, a u sastavu Pučkog otvorenog učilišta Ogulin i nadalje djeluje Zavičajni muzej Ogulin.

Temeljem Odluke Gradskog vijeća Grada Ogulina 01.04.2018. godine dolazi do osnivanja nove ustanove Zavičajni muzej Ogulin, te Pučko otvoreno učilište Ogulin nastavlja djelovati kao zasebna ustanova.

Velika, besplatna slavljenička torta za prolaznike, sugrađane i brojne mališane, rezala se danas na trgu ispred Pučkog otvorenog učilišta. Među prvim čestitarima, uz brojne građane i mališane iz vrtića i škola, bio je gradonačelnik Dalibor Domitrović, koji je stigao u pratnji svojih zamjenika Ivane Salopek Šumonja i Daniela Vukelje. Ovom prigodom snimili smo kraći video prilog:

– video