Aktualno Županija

Ogulinac Vuković se zanimao za sigurnosnu situaciju u županiji

Dvanaesta sjednica Županijske skupštine Karlovačke županije održava se danas u velikoj vijećnici Grada Karlovca. U aktualnom satu pitanja je postavilo četrnaest vijećnika. Vijećnik Marinko Marinović iz Mosta i Hrvoje Hoffman iz Živog zida postavili su pitanja vezana uz tragediju na Turnju i izgradnju obilaznice. Na pitanja na ovu temu odgovorio je župan Damir Jelić.

-Kada su tragične situacije, teško je analizirati problem, jer je pitanje koliko analiza može u tom trenutku pomoći. Projekt obilaznice Turnja datira iz šezdesetih godina, tada je krenuo otkup zemljišta. Ono što mogu izreći je da je oporba kritizirala ministra Branka Vukelića kada je počeo graditi most na Korani za obilaznicu. Neki kritičari iz 2007. godine, sada kritiziraju zašto obilaznica nije odrađena. 2009. godine kada je projekt trebalo nastaviti korak po korak, nakon prve faze gotovosti, došla je velika svjetska kriza. U svemu tome problem je bio i diskontinuitet vlasti. Jedan od problema bio je i nedorečenost projekta, a jedan od bitnih faktora je i sporost administracije, jer još uvijek nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. U projekt je ubačen i sustav obrane od poplava, a Hrvatske vode i Hrvatske ceste izgubile su vrijeme. Ja sam mogao reći da je ovo nacionalni projekt, a ne moj, ali pokušat ću kao župan raditi na ovom projektu. Grad Karlovac je u potpunosti u tom projektu. Sve ovo što sam izrekao kakve to snage ima po cijeni ove tragedije, ništa ne vrijedi, samo majčine suze. Još jednom sućut obitelji, kazao je župan Jelić.

SDP-ov vijećnik Ivan Vuković zatražio je procjenu sigurnosne situaciji u Karlovačke županije, vezano uz događanja na graničnom prijelazu Maljevac. Župan Damir Jelić kazao je da u kontinuitetu komunicira s policijom.

-Policija na nacionalnoj razini prati problem, kojim je najviše pogođena Karlovačka županija, a nešto malo Sisačko-moslavačka županija. Pojačanja su policijskih postrojbi drugih dijelova Hrvatske, koje se u kontinuitetu mijenjaju. Stanje je u datim okolnostima stabilno. Policija evidentira svaku osobu koja se pokuša probiti, tako je zabilježeno da se jedna osoba pokušala probiti dvanaest puta. Nema elemenata, koji bi iskazali zabrinutost u ovom trenutku. Predlažem da u prosincu održimo tematsku sjednicu o sigurnosnoj situaciji u Karlovačkoj županiji, a to ćemo napraviti u dogovoru s Policijskom upravom karlovačkom, rekao je župan Jelić.

Zlatibor Tomas iz Mosta postavio je pitanje vezano uz dogradnju Doma za starije i nemoćne osobe “Sveti Antun”. Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Predrag Korać kazao je da je zgrada, koja je trebala biti dograđena, trebala biti za oboljele od Alzheimerove bolesti. Došlo se do situacije da bi cijena smještaja za oboljele bila 9.200 kuna, što je puno. Pokušat će se unutar zgrade doma osigurati prostor za oboljele od Alzheimerove bolesti. Župan Damir Jelić kazao je da je izgubljen ritam u ovom projektu i da je prošlo godinu dana, a da se na projektu nije radilo na način na koji treba.(karlovački.hr)