Aktualno Županija

Karlovačka županija protiv hidroelektrana Lučica i Barilović, ali razmišlja o MHE na Kupi u Karlovcu – bila bi sama investitor ili partner

Apsolutno smo protiv izgradnje bilo kakve izgradnje hidroelektrana koje izazivaju i trebaju nove akumulacije izvan korita rijeka. Zato je Karlovačka županija državi, jer je u izradi plan prostornog razvoja, uputila inicijativu da se iz prostornog plana ukinu lokacije koje su to zahtjevale – radi se o HE Lučica i Barilović.

Izjavila je to dožupanica Martina Furdek Hajdin na sjednici Županijske skupštine, ponovivši, nakon pitanja o MHE u Dugoj Resi, stav Županije o izgradnji hidro i mini hidroelektrana.
– Skloni smo tome da na rijekama na kojima postoji pad, gdje su se radile mlinice, mogu koristiti za proizvodnju električne energije, a da ne zahtjevaju novi režim rijeka. I ta izgradnja, naravno, može biti potencijalna jer mora poštivati sve uvjete zaštite okoliša, sedrenih barijera, posebno na Mrežnici. Zagovaramo da potencijal Kupe, nizinske rijeke koja ima duboko korito, prazno, pogotovo u Karlovcu, gdje postoji lokacija na kojoj bi se mogla omogućiti realizacija, nešto bi se podigao nivo, rijeka bi postala puno atraktivija, ne bi se narušio režim, a mogli bi se stvoriti uvjeti za proizvodnju električne energije. Ministarstvo graditeljstva je nadležno za izdavanje građevinskih dozvola, ali smo kao jedinica regionalne samouprave aktivni u izradi i usvajanju prostornih planova i procedurama zaštite okoliša, kazala je Furdek Hajdin.

Navela je da postoji pozitivan primjer Pleternice, gdje je Grad investitor hidro elektrane koja proizvodi struju za javnu rasvjetu, koji bi mogla slijediti i Županija.
– U tom smislu promišljamo i mi, možda u budućnosti se uključiti u takav projekt, gdje bi Županija bila investitor ili suinvestitor i dala novu vrijednost i gospodarsku komponentu i javnom sektoru, rekla je Furdek Hajdin. (kaportal.hr)