Aktualno OG sada Ogulin

Lovci se pripremaju za zimu

Članovi 1., 2. i 4. sekcije proteklih dana bile su aktivne u lovištu u spremanju prihrane za divljač u zimskim danima. Mladi lovci 1. sekcije izgradili su hranilište za jelensku divljač te su je po završetku i napunili hranom za zimu. Čanovi 2. sekcije izvršili su ugradnju automatske hranilice za zrnatu hranu te izvršili berbu kukuruza za prihramu u zimskim danima. Članovi 4. sekcije izvršili su berbu i skladištenje kukuruza u klipu koje će se unositi u lovište kada se za to ukaže potreba.

Pripreme za zimu lovci će obavljati i u narednim danima.

Iz LD Klek uputili su i jedno upozorenje. Naime, u jesensko vrijeme sve je veći broj “lovaca” na puhove po našim lovištima koji nemaju potrebnu dokumentaciju za lov puhova. Ovim putem želimo upozoriti na posljedice koje takvi “lovci” mogu snositi sa tim nezakonitim lovom.
Sukladno navedenom zakonu pravo lova u lovištima imaju koncesionari ili lovozakupnici. Temeljem navedenog pravo lova puha u našim lovištima imaju samo članovi lovoovlaštenika koji gospodare lovištima uz lovačku iskaznicu sa pravovaljanom markicom za lovnu godinu, oružanim listom za držanje i nošenje oružja u svrhu lova i prethodno pisano dopuštenje lovoovlaštenika za lov divljači. Svaki lov puha bez potrebne dokumentacije smatra se krivolovom.

Člankom 100. Zakona o lovstvu propisana je novčana kazna od 7.000 do 10.000 kuna ako fizička osoba lovi divljač tj. puha bez prethodno pisanog dopuštenja lovoovlaštenika.