Aktualno Županija

Odvoz otpada u Karlovcu od veljače po novoj cijeni, ali razvrstavanje nam ipak dobro ide – peti smo u Hrvatskoj

Iako se ne zna kolika će ona biti, Karlovčani će od 1. veljače plaćati odvoz otpada po novoj cijeni, a, premda mnogi prigovaraju da nam razvrstavanje otpada baš i ne ide – Karlovac je, s više od četvrtine razvrstanog otpada, među top 5 u državi, doznaje KAportal.

Na nedavnom sastanku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, kojem je razvrstavanje otpada i izgradnja sortirnica i bila tema, između ostalog, doznalo se da je Karlovac peti grad u RH po količini razvrstanog otpada, odnosno, 26 posto. Također, kazali su nam u Gradu, definirani su i rokovi za izgradnju sortirnica pa će tako do kraja ovog mjeseca biti objavljen javni poziv, do 31. prosinca rok je za predaju projektnih prijedloga, a posljednji dan 2021. rok za izgradnju postrojenja.

– Pozvani su gradovi, središta županija, da pozovu ostale jedinice lokalne samouprave da potpišu Sporazum o zajedničkoj izgradnji sortirnica kako bi se smanjili troškovi, jer je izrađena studija izvodljivosti za sortirnice koja je pokazala da je prag rentabilnosti sortirnice 8000 tona razvrstanog otpada. Stoga će Grad Karlovac pozvati gradove i općine koji deponiraju otpad na Ilovcu da se pridruže Gradu Karlovcu u izgradnji sortirnice. Treba napomenuti da će se izgradnja financirati sa 83 do 85 posto iz sredstava EU, odgovorili su nam na upit iz Grada.(KAportal)