Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Akupresura

Pravi pritisak prsta na pravo mjesto može olakšati tegobe. Jednostavnim se radnjama životna energija Qi ponovno može dovesti u harmoniju. Riječ je o akupresuri, obliku kineskog načina liječenja. Povijest tradicionalne kineske medicine dokumentirana je pisanim tragovina od prije više od 2500 godina što je vrlo impozantno i zbog čega svakako zaslužuje koji redak.


Akupresura je cjelovita medicina u njezinu najboljem smislu, dopunjava školsku medicinu, a ima važnost i u liječenju i u prevenciji. Nije tako jednostavna za primjenu kako ju često prikazuju reklame, no ako se stručno primjenjuje, moguće je ovom posebnom masažnom tehnikom uspješno suzbijati brojna bolna stanja. Zasniva se na istim postavkama kao i akupunktura. Kao što na tjelesnoj razini krv kola krvožilnim sustavom, na energetskoj razini sastavljeni smo od mnoštva kanalića (tzv. nadija ili meridijana) kojima kola energija koja nam daje život (znana kao prana, chi, qi). Masiranjem i pritiskanjem (presura) određenih, od davnina znanih i provjerenih mjesta na tijelu i zona na tijelu (meridijani koji slično nekom sustavu kanala za navodnjavanje, uključuju zadatke nama poznatih sustava- krvne žile, limfne putove, živce, kinetički lanac muskulature) ponovno se uspostavlja poremećena ravnoteža između jina i janga (npr. simpatikus/parasimpatikus, udisaj/izdisaj, muški princip/ ženski princip itd.)


Kao što u slučaju povišenog kolesterola dolazi do stvaranja blokada u cirkulaciji krvi (jer se kolesterol lijepi za stijenke krvožilnog sustava te tako taloži), jednako tako na energetskoj razini, zbog suvremenog načina življenja (smanjenog kretanja, nepravilne prehrane, stresa), dolazi do blokada koje onemogućuju normalan protok energije meridijanima.
Rezultati stiskanja akupresurnih točaka odmah su uočljivi (primjerice, kod glavobolja ili boli u želucu nakon teškog obroka), no za duboko ukorijenjene probleme treba biti strpljiv i uporan. Akupresura pomaže da se osjećamo dobro i da budemo dobrog zdravlja – uklanja napetost i stres, glavobolje, probleme sa sinusima, leđima, menstrualnim grčevima, probavom, povećava vitalnost i energiju, relaksira, pomaže da lakše utonemo u san, poboljšava imunitet i cirkulaciju, stimulira područja niske razine energije, uspostavlja ravnotežu sustava… lista je poduža. Namijenjena je svima, bez obzira na spol i dob. Sigurna je za primjenu i na novorođenčadi, primjerice, kod grčeva u želucu.
Akupresura je tehnika koja će nam obogatiti život dugotrajnim zdravljem, ali se nipošto prema njoj ne smijemo odnositi kao da može ukloniti sve zdravstvene probleme. Ona može, uz ostale tehnike, ubrzati ozdravljenje, ali se za sva ozbiljnija stanja uvijek potrebno konzultirati s liječnikom.

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)

Slične savjete, osim na stranicama OGportala možete pronaći i na Facebook stranici  Aromaterapija.Laroma