Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Provedba zakona

Jest da sam bio upozoren neka se previše ne bavim policijom, barem ne u lošim komentarima. Ono afirmativno je dozvoljeno, reklo bi se i poželjno, ali ja sam dosta nakaradan pa me više zakači ona negativna energija kada su u pitanju životni problemi koje isprovociraju oni koji bi ih trebali sprečavati.

U mene su pozivi kao što su obrazovanje, medicina i zaštita ljudskih prava nešto posebno. Obrazovanje i medicina se ne mogu naučiti u dječjim vrtićima, osnovim i srednjim školama, za to se treba roditi, za to treba imati talent. Pod zaštitom ljudskih prava ubrajam policiju u koju se mogu pouzdati da će me zaštititi i pomoći u svakoj neprilici, a da će se pridržavati svih propisa proizašlih iz Ustava Republike Hrvatske. Za razliku od obrazovanja i medicine vrhunski stručnjaci su po vokaciji, u policiji, međutim, možemo i bez talenta i vokacije, ali uz posebni odgoj i radni elan možemo postići izvrsne rezultate. Najvažnije je da naučimo sve propise i da ih provodimo tako da nam svaki čovjek bude jednako važan.

Nažalost, život priča neke sasvim druge priče koje čitamo u ovom društvu već dugi niz godina, rekao bih od dana raspada bivše države, promjene sistema, u sustav koji je zaglibio u mulju nacionalizma, korumpiranosti i neodrživa kapitalizma. Moramo li naglasiti da takav današnji sustav vrijednosti stoji naglavačke? A nekako se nameće zaključak da je za to kriva „jedina“ državotvorna stranka, ili pokret, onaj HDZ koji je pokupio pod svoje skute bivše komunjare (komunisti su se reformirali u socijaldemokrate), tinjajuće nacionaliste i šljam poslušnika koji su glumili tajkune uvlačeći se Tuđmanu i mnogobrojnim premijerima u guzicu.

No, sada sam odlutao predaleko, a htio sam nešto napisati o parkiranju teretnih kamiona, u konkretnom slučaju o parkiranju šlepera na parkiralištu isključivo osobnih automobila na lokaciji uz gradski stadion u Bolničkoj ulici. To je parkiralište namjenjeno onim vozačima koji dolaze na gledanje nogometnih utakmica ili prevoz svoje djece na trening, ali i za autobuse koji dovoze gostujuće momčadi na utakmice u Ogulinu. Tako da je do igrališta ima 17 parkirnih mjesta za automobile i na drugoj strani parkirališta s oznakama »BUS« za dva autobusa.

Već nekoliko mjeseci, međutim, na tom mjestu svakodnevno preko noći i vikendom redovito parkira jedan šleper koji zauzima jedno mjesto za BUS ili desetak mjesta osobnih automobila!

Pogledao sam malo u propise o prometu u mirovanju pa sam saznao i nešto više od samog ometanja parkiranja šlepera na nepropisno mjesto. Osim što vozač šlepera čini prekršaj, možda čini i kazneno djelo iz sljedećega razloga. U Pravilniku o posebnim uvjetima za parkiranje vozila (NN 104/05) kojega je prihvatilo Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Pravilnik naime u članku 2. kazuje: Parkirališta za teretna vozila i autobuse moraju udovoljavati sljedećim uvjetima: stavak 3.: Parkiralište mora biti izvedeno od materijala nepropusnih za vodu i naftne derivate. (!?)

Hoću naglasiti da prometna policija ne upozorava vozača da ovo parkiralište uz stadion nije uopće za kamione ili šlepere iz više razloga i da se tu ne smiju parkirati. Ukoliko se vozač ogluši na upozorenje slijedi kazna i uklanjanje šlepera na bilo koji način na teret vozača. No, koliko je meni poznato, evo, čak i za vrijeme utakmice preko vikenda, taj je šleper bez posljedica na parkiralištu, a policija je bezbroj puta to vidjela.

U prilogu je nekoliko snimaka koji su sačinjene, čini mi se dopodne 15. rujna 2018. godine za vrijeme igranja službene utakmice, s punim parkiralištem i šleperom na mjestu određenom za autobus! Običnim danom iza radnog vremena šleper je parkiran na dijelu parkirališta za automobile.

Piše Krešimir Rendulić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)