Aktualno Županija

Karlovački inovator Albert Gajšak “uradi sam” pristupom osvaja tržište – kampanja za MakerPhone bliži se svoti od 300 tisuća dolara

Prvo je smislio MakerBuino, pa drveni mobitel, iz kojeg je na kraju nastao MakerPhone. Od početne nade da će za proizvodnju na platformi Kickstarter skupiti 15 tisuća dolara, današnje brojke, koje se i dalje vrte, čine se kao najluđi san.

– Preostaje nam još nekih 25 dana kampanje i nadamo se da ćemo u ostatku kampanje doći do 300 tisuća dolara, govori nam Albert Gajšak, izumitelj MAKERphone-a.

Kada kampanja završi, ovu malu tvrtku od sedmero zaposlenih čeka masovna proizvodnja mobitela koje će slati svima koji su novac uložili – njih 3 tisuće. Mobitel i igraću konzolu izumili su s većom svrhom od pukog igranja, telefoniranja i slušanja glazbe.

Žele približiti tehnologiju djeci i mladima na zabavan način

“Činjenica da sve više djece i mladih provodi sve više vremena pred ekranima računala konzumirajući nekakav sadržaj koji su drugi ljudi napravili. Ono što mi želimo je približiti tehnologiju djeci i mladima na zabavan način odnosno pretvoriti ih iz tih nekakvih potrošača i isključivo konzumenata u kreatore”, kazao je Gajšak.
Svim takoreći “klincima” koji, poput njega u početku, imaju ideju i ništa više, Albert poručuje da ne čekaju savršeni trenutak. “Nisam ništa znao o vođenju firme, o fancy riječima poput fiskalne olakšice i fiskalizacijskog certifikata, ali shvatio sam da jednostavno ako sada ne pokrenem i napravim taj iskorak i praktički ne zaletim se u nekakav biznis, neću nikada imati priliku opet pretvoriti svoj hobi u nešto više”, tvrdi Gajšak.

Dok još rade na ovom projektu, u glavama se već roje nove ideje. MAKERphoneu i MAKERbuinuu mogu se veseliti i mlađa djeca koja će bez lemilice i odvijača moći sastaviti svoj mobitel kakav neće imati baš nitko. (kaportal.hr)