Aktualno OG sada Ogulin

Danas lovci slave Sv. Huberta

Članovi 6 lovačkih društava iz Ogulina, Zagorja i Drežnice će u subotu u Oštarijama zajednički obilježiti svog zaštitnika Svetog Huberta. Program proslave započinje u 16 i 30, okupljanjem ispred doma DVD-a Oštarije. U 17 sati počinje svečana procesija, a pola sata kasnije bit će služena Sv. misa u Svetištu Gospe od čudesa u Oštarijama. Sve će okončati svečanom večerom i druženjem uzvanika u domu DVD-a u Oštarijama. Zajedničku proslavu organiziraju članovi LD Srnjak iz Zagorja, LD Klek Ogulin, LU Jelen Mala Kapela, LD Kuna Drežnica, LD Vepar Ogulin i LD Ogulin.

Inače, Dan Sv. Huberta, zaštitnika lovaca, obilježava se svake godine 3. studenog. Osim što je svetac; on je zaštitnik lovaca, šumara, kinologa i optičara i bio je iscjelitelj bjesnoće.

Rođen je oko 656, godine, a umro je 10. svibnja 727.godine u Belgiji. Lovci su poštivali sv. Huberta i cijenili ga jer je pomagao uspješnom završetku lova, do banketa kojim se lov završavao, a divljač slavila i blagovala. Crkva je u sv. Hubertu idealizirala sveca koji štiti i čuva divljač i koji određuje čvrsta pravila i običaje lovaca. Štovanje sv. Huberta postalo je moralni zakon u zaštiti prirode i okoliša.