Aktualno Županija

Posljedice rada HE Lešće na Dobri ublažavat će se gradnjom nove hidroelektrane? Na sanaciju već utrošeni milijuni, traži se trajno rješenje

Nakon nepromišljene gradnje Hidroelektrane u Lešću koja je nepovratno uništila kanjon rijeke Dobre, ostale su i posljedice u vidu erozije tla nizvodno od elektrane, a najgora je situacija u donjem toku rijeke.

Jučer je na temu sanacija i prevencije nastanka novih šteta uzrokovanih režimom rada HE Lešće u Jaškovu kod Ozlja održan radni sastanak župana Damira Jelića s predstavnicima Hrvatskih voda i Hrvatske elektroprivrede, Sastanak je inicirao župan, a na njemu je sudjelovao i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Sudionici su se imali prilike i sami uvjeriti koji su razmjeri i posljedice rada hidroelektrane.

– Od 2010. godine kada je HE Lešće puštena u rad, osim proizvodnje električne energije, stvaraju se jake negativne posljedice nizvodno uz rijeku Dobru. Glavni razlog tome jest povećanje maksimalnog protoka vode od cca 60 m3/s na cca 120 m3/s pa povremeno i 150 m3/s što uzrokuje naglu pojavu vodnog vala koji potom plavi okolna zemljišta i prometnice te izaziva eroziju korita rijeke Dobre. Dio nastalih šteta su proteklih godina sanirane, u vrijednosti od nekoliko milijuna kuna, od strane Hrvatskih voda što nije dugoročno rješenje, rečeno je na sastanku kao i da se razmatraju tehnička rješenja koja bi dugoročno riješila problem nagle pojave vodnog vala.
Kako je navedeno, u strategiji korištenja hidropotencijala rijeke Dobre bila je previđena gradnja HE Globornica, ujedno i kao kompenzacijska mjera za ublažavanje vodenog vala prouzrokovanim radom HE Lešće. Obzirom na protok vremena, nove uvjete korištenja i zaštite okoliša kao i energetske potrebe naše države dogovoreno je osnivanje zajedničke koordinacijske skupine Hrvatskih voda i HEP-a koja bi zajedničkom suradnjom predložile i realizirale optimalno rješenje. (kaportal.hr)