Kompjuterski virus zarazio informatički sustav Karlovačke županije – radi se otežano i usporeno, prijavili nepoznatog počinitelja

Cijeli informatički sustav Karlovačke županije “šteka” zbog kompjuterskog virusa. Rade otežano, a nepoznatog počinitelja koji im je poteškoće priskrbio, prijavili su nadležnim institucijama.

Prvi je ovo put da se tako nešto dogodilo u ovdašnjoj regionalnoj i lokalnim samoupravama, ili bar da su o takvim problemima javno izvijestili, jer o ovome je priopćila sama Županija.

– Zbog zaraze računalnog sustava novom verzijom ransomwareom (kriptolockerom) koji je zahvatio informatički sustav Karlovačke županije, službe i uredi Karlovačke županije svoje poslovanje putem informatičkog sustava trenutno rade s poteškoćama i usporeno, što će potrajati do ponovne uspostave normalnog rada sustava, na čemu se intenzivno radi. Obzirom na neovlašteno ugrožavanje sigurnosti informacijskog sustava Karlovačke županije podnesene su prijave nadležnim tijelima. Molimo za razumijevanje zbog usporenog rada i moguće nastalih poteškoća u poslovanju, poručili su iz Županije koja je svoju web stranicu ipak uspjela ažurirati.

Način na koji je došlo do zaraze informatičkog sustava nije poznat no može se pretpostaviti da se nije Karlovačka županija namjerno našla na meti hakera. Prije će biti da je netko od službenika otvorio mail s virusom ili je virus na sličan način došao u sustav. Koliko će u utvrđivanju “počinitelj” pomoći policijska istraga, možemo samo nagađati. (kaportal.hr)

 

Facebook Comments